Łazanki
Łazanki
| Jedną z najlepszych prostych potraw, jakie pamiętam z dzieciństwa, są łazanki okraszone skwarkami ze słoniną. Poniżej zamieszczam przepis jak je robiła moja babcia.
Składniki:
- 40 dkg mąki,
- 2—3 jaja,
- 6—8 łyżek wody,
- sól,
- 5 dag słoniny,
- 4 dag sera tylżyckiego,
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jaja, dodać sól i wodę.
- Zagnieść twarde ciasto, starannie wyrobić, podzielić na części, bardzo cienko wywałkować, pozostawić do przeschnięcia.
- Nastawić wodę w dużym, płaskim rondlu, osolić.
- Ciasto posypać mąką, przekrajać na pół, zwinąć w szeroki rulon, krajać w pasy o szerokości 1 cm, 5—6 pasków złożonych razem kroić w poprzek w kwadraciki, rozrzucać po stolnicy, przesypując mąką.
- Słoninę lub boczek wędzony pokroić w kostkę, stopić.
- Łazanki włożyć na wrzącą wodę, zamieszać, przykryć, ugotować, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, wymieszać ze stopioną słoniną, wyłożyć na półmisek, posypać tartym serem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]