Omlet biszkoptowy
Co dziś zjeść na śniadanie? Omlet biszkoptowy,
doskonały na śniadanie. Pożywny i smaczny. Wymaga trochę wprawy, ale jest potrawą dość prostą w wykonaniu.
Przygotowanie:
- Świeże jaja umyć. Wybijając, oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do piany dodać żółtka i przesianą mąkę.
- Lekko wymieszać, osolić.
- Wylać na patelnię, na rozgrzany tłuszcz.
- Smażyć powoli.
- Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna.
- Pod spód włożyć trochę masła.
- Gdy omlet zetnie się, włożyć do bardzo gorącego piekarnika na 5—10 minut.
- Wyjąć lekko zrumieniony.
- Na środek nałożyć przyrządzoną marchewkę, groszek, szparagi itp. (patrz Omlet francuski).
- Omlet złożyć na pół, zsunąć za pomocą szerokiego noża na ogrzany półmisek.
- Omlet biszkoptowy można podawać jako słodką potrawę na deser z surowymi, ocukrzonymi jagodami, z marmoladą, dżemem, konfiturą itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]