Lukier gotowany pomadkowy
Lukier Gotowany Pomadkowy
? Czas przygotowania: 5 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 25 min ‖ ? Temperatura: 100°C ‖ IG:50 kcal ‖
Składniki:
- 30 dag grubego cukru rafinowanego kryształu lub krystalicznej kostki,
- ⅛ l wody,
- ½ łyżki octu 6%,
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Cukier zalać gorącą wodą, gdy się rozpuści dodać ocet, ugotować na silnym ogniu pod przykryciem syrop 3 stopnia „do piórka”.
- W czasie gotowania obmywać często brzegi naczynia piórkiem maczanym w wodzie, aby cukier nie krystalizował się.
- Zrobić próbę: Gdy ostatnia spuszczona kropla syropu pozostawia za sobą kilka nitek tworzących „piórka”, syrop jest gotowy.
- Powierzchnię syropu skropić zimna wodą, wstawić go z naczyniem do zimnej wody, schłodzić do 60°C, ciepły ocierać do białości drewnianą łyżką, starannie ubijając, by był gładki.
- Gdyby syrop gęstniał zbyt szybko trzeba dodać kilka kropli gorącej wody.
- Po dokładnym utarciu pomadka powinna mieć gęstość ciasta kluskowego.
- Lukier gotowany pomadkowy po utarciu od razu można rozcieńczyć do odpowiedniej gęstości przyprawiając do smaku i lukrować tort.
- Pomadkę można przechowywać w szczelnym, zamkniętym naczyniu kamiennym lub porcelanowym, aby nie obsychała.
- Z pomadki tej po utarciu i przyprawieniu olejkiem pomarańczowym, cytrynowym, rumowym przyrządza się tort pomadkowy.
- O ile pomadka ma być użyta do oblewania tortu, należy ja w odpowiednim naczyniu postawić na parze i mieszając rozrzedzić do odpowiedniej gęstości, a następnie przyprawić sokiem z cytryny, naparem z mocnej kawy itp.
- Zależnie od potrzeb lukier barwimy barwnikiem spożywczym na różowo, seledynowo, kremowo.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]