PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort migdałowy z masą czekoladową

Tort migdałowy z masą czekoladową.

Tort jest wyrobem składającym się w zasadzie z trzech, a często nawet większej liczby “półfabrykatów”. W skład jego wchodzi bowiem podstawa z ciasta (jednego z dwóch – trzech rodzajów), masa lub krem, często przetwory owocowe, ponadto lukier lub polewa i w końcu różnorodne elementy dekoracyjne. Tortów nie robi się na co dzień, są wyrobami typowo okazjonalnymi. Dlatego warto je przygotowywać “etapowo”, piekąc w przeddzień ciasto, czyli tzw. blaty tortowe, pozostałe czynności wykonując następnego dnia. 

Składniki:

  • 8 jaj,
  • ½ łyżki octu (6%),
  • 25 dag cukru-pudru,
  • 25 dag migdałów,
  • 4 dag mąki ziemniaczanej,
  • 2 dag masła do formy,
  • 2 dag tartej bułki,

masa czekoladowa:

  • 25 dag masła,
  • 20 dag cukru,
  • 3 jaja,
  • 10 dag czekolady lub 5 dag kakao,
  • wanilia, rum,

Przygotowanie:

  1. Tortownicę posmarować masłem, wysypać tartą bułką.
  2. Migdały sparzyć, obrać z łupinek i przepuścić przez maszynkę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać ocet.
  4. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, lekko wymieszać, przesypując migdałami i mąką ziemniaczaną.
  5. Wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  6. Upiec w średnio gorącym piekarniku, ostudzić.
  7. Przyrządzić masę (Masa czekoladowa).
  8. Placek przekroić ostrym nożem, przełożyć masą używając ⅔ całej ilości.
  9. Resztą masy pokryć wierzch i boki tortu, smarując równo nożem.
  10. Przybrać tort migdałowy z masą czekoladową obranymi i cienko pokrojonymi w kształcie kwiatków – „rumianków” – migdałami, boki obsypać zrumienionymi, pokruszonymi biszkoptami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x