WypiekaneWyroby cukiernicze

Makaroniki

Makaroniki


Składniki:

  • 30 – 40 dag cukru-pudru,
  • ¼ kg migdałów lub 10 dag płatków owsianych,
  • 2 – 3 dag migdałów do p przybrania,
  • tłuszcz do formy,
  • 4 – 5 białek,
  • 1 łyżka soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,
  • wanilia,
  • 3 dag mąki,
  • kilka kropli esencji migdałowej,

Przygotowanie:

  1. Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku, zemleć.
  2. Migdały, cukier, białka ucierać razem niezbyt długo, wymieszać z mąką i z wanilią.
  3. Przed szprycowaniem masę lekko podgrzać.
  4. Szprycować małe krążki, na środku każdego dając polówkę migdała.
  5. Spryskać wodą, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor.
  6. Wyjąć makaroniki, ostudzić.
  7. Przyrządzając makaroniki z płatków owsianych należy je zrumienić w piekarniku na jasnozłoty kolor i na stolnicy pognieść wałkiem.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x