Makaroniki
Makaroniki
Składniki:
- 30 – 40 dag cukru-pudru,
- ¼ kg migdałów lub 10 dag płatków owsianych,
- 2 – 3 dag migdałów do p przybrania,
- tłuszcz do formy,
- 4 – 5 białek,
- 1 łyżka soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,
- wanilia,
- 3 dag mąki,
- kilka kropli esencji migdałowej,
Przygotowanie:
- Migdały sparzyć, obrać, wysuszyć w piekarniku, zemleć.
- Migdały, cukier, białka ucierać razem niezbyt długo, wymieszać z mąką i z wanilią.
- Przed szprycowaniem masę lekko podgrzać.
- Szprycować małe krążki, na środku każdego dając polówkę migdała.
- Spryskać wodą, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor.
- Wyjąć makaroniki, ostudzić.
- Przyrządzając makaroniki z płatków owsianych należy je zrumienić w piekarniku na jasnozłoty kolor i na stolnicy pognieść wałkiem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
