Rolada z boczku pieczonego

Rolada z boczku pieczonego.

Kiedy mam już dość wszystkiego, wszystkiego tego co podsuwają mi pod nos producenci mniej czy bardziej podobnych do siebie kiełbasek i szynek, wyrobów «ZE WSI», «OD DZIADKA», «BABUNI», czy «OD SZWAGRA» – przychodzi mi ochota na coś prostego i bez wątpienia genialnie smacznego. Wspomnienie chociażby prostej wędliny własnej produkcji, nie ulepszonej żadnymi «E». Faktycznie jest po prostu rolada z boczku pieczonego – coś, co pamiętam z czasów swojego dzieciństwa, co na pewno jeszcze robiła moja autentyczna prababcia. Czasem trzeba odpuścić sobie zasady “wegetariańskie”, odejść trochę od diety ściśle wyznaczanej przez dogmaty zdrowia w kierunku dekadenckiego obżarstwa i zwolnić hamulce żeby zadowolić swoje kubki smakowe.


Składniki:

  • 1 – 1 ½ kg – płat surowego boczku,
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 1 cebula, 
  • papryka mielona,
  • majeranek otarty
  • pieprz, sól, 
  • musztarda,

Rolada z boczku pieczonego – przygotowanie:

  1. Płat boczku wpierw przekroić poziomo, jednak nie do końca, tak aby łatwo można go było potem zwinąć w roladę. 
  2. Cebulę następnie kroimy w piórka. 
  3. Rozłożony płat smarujemy i później lekko wcieramy musztardę i rozgnieciony przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Na rozwiniętym płacie boczku układamy też pokrojoną cebulę. 
  5. Roladę zwijamy poczynając od mięsnej strony, tak aby słonina pozostała na zewnątrz.
  6. Można po wierzchu również natrzeć ją czosnkiem, musztardą, papryką i majerankiem, doprawić pieprzem. 
  7. Żeby mięso zapeklować, związujemy roladę nitką, siatką garmażeryjną i wkładamy do woreczka foliowego, lub owijamy folią aluminiową. 
  8. Zawiniętą roladę wkładamy później do lodówki i pozostawiamy na noc. 
  9. Wreszcie, następnego dnia pieczemy naszą roladę, najlepiej w naczyniu żaroodpornym.
  10. Rolada z boczku pieczonego może też być pieczona przy użyciu rękawa piekarniczego. 
  11. Temperatura pieca 180 – 190º C. Czas pieczenia – 60 – 80 minut. 
  12. Można roladę oczywiście pokroić w plastry i podawać jako danie z ziemniakami, surówkami z jarzyn, albo na zimno, po wystudzeniu w lodówce – jako wędlinę domową. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x