Mazurek makaronikowy
Mazurek makaronikowy.
Zwykle ciasto makaronikowe robione jest przede wszystkim z orzechów, migdałów, maku z dodatkiem cukru. Składnikiem spajającym w tym cieście są białka. Cukier z jednym z tych surowców przepuszcza się przez maszynkę do migdałów i rozprowadza ubitymi białkami. Masę wyciska się z worka na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Piecze się w letnim piekarniku. Powinny być po wierzchu wysuszone, ciągliwe i na przekroju porowate. Tu mamy trochę zmieniony przepis. Podstawę stanowią płatki owsiane. Mazurki są zwykle ciastem bardzo pracochłonnym. Ten przepis pozwala na szybkie ciasto, całkiem niezłe…
Składniki:
- 20 dag płatków owsianych,
- olejek migdałowy,
- 20 dag cukru,
- 5 – 6 białek,
- 1 wafel,
- starta skórka i sok z cytryny,
- 5 dag mąki,
- 50 dag dżemu (powidła) morelowego, porzeczkowego, wiśniowego,
Przygotowanie:
- Płatki owsiane najpierw lekko zrumienić w piekarniku, zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.
- Później dodać białka, cukier, mąkę, olejek, sok i skórkę startą z cytryny.
- Zagnieść ciasto, wywałkować i w końcu naciąć radełkiem kratkę.
- Można też z ciasta kształtować wałeczki grubości palca bez wałkowania.
- Ułożyć na waflu skośną kratkę (z wałeczków), smarując pod spodem białkiem.
- Przycisnąć wałeczki, ozdobić je z wierzchu.
- Upiec w średnio gorącym piekarniku, wyjąć, wyłożyć z blachy.
- Mazurek makaronikowy wpierw można udekorować – kratkę na waflu zapełnić lekko nagrzanym powidłem (dżemem) morelowym, porzeczkowym, wiśniowym.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]