Mazurek orzechowy z miodem
Mazurek orzechowy z miodem
Przygotowanie:
- Orzechy przebrać, pokroić.
- Przygotować naczynie z wrzącą wodą.
- Ułożyć wafel na kwadratowej blasze lub w tortownicy,
- ubić pianę,
- pod koniec dodając cukier,
- wstawić na parę i ubijać, aż zgęstnieje,
- zdjąć z pary, ubijać do ostudzenia na stole.
- Miód, o ile jest scukrzony, zagotować.
- Ostudzoną masę wymieszać z orzechami, miodem i wanilią, wyłożyć na wafel, wyrównać z wierzchu i na bokach.
- Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
- Wyjąć, oddzielić ostrym nożem od blachy, zdjąć i ułożyć na deseczce.
- Mazurek orzechowy z miodem na drugi dzień można kroić.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]