PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Mazurek orzechowy z miodem

Mazurek orzechowy z miodem


Składniki:

  • 30 dag orzechów włoskich,
  • 40 dag cukru-pudru,
  • 5 białek,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 wafel,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Orzechy przebrać, pokroić.
  2. Przygotować naczynie z wrzącą wodą.
  3. Ułożyć wafel na kwadratowej blasze lub w tortownicy,
    1. ubić pianę,
    2. pod koniec dodając cukier,
    3. wstawić na parę i ubijać, aż zgęstnieje,
    4. zdjąć z pary, ubijać do ostudzenia na stole.
  4. Miód, o ile jest scukrzony, zagotować.
  5. Ostudzoną masę wymieszać z orzechami, miodem i wanilią, wyłożyć na wafel, wyrównać z wierzchu i na bokach.
  6. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
  7. Wyjąć, oddzielić ostrym nożem od blachy, zdjąć i ułożyć na deseczce.
  8. Mazurek orzechowy z miodem na drugi dzień można kroić.

 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x