Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Mięso duszone Fricco na sposób hiszpański

Mięso Duszone Fricco Na Sposób Hiszpański


 

Duszeniem nazywamy gotowanie mięsa w garnku, pod przykryciem, w małej ilości wody. Zależy nam bowiem na wytworzeniu w ten sposób większej ilości pary i podwyższeniu w ten sposób temperatury gotowania. Pozwoli to szybciej i łatwiej rozgotować tkanki mięsne trochę twardsze i bardziej ścięgniste. Przed uduszeniem mięsa należy najpierw oprószyć mąką i obsmażyć ze wszystkich stron w dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano i dopiero wówczas przełożyć do rondla i dusić w tłuszczu pozostałym ze smażenia po dodaniu niewielkiej ilości wody. Należy dusić mięso uważając, aby się nie przypaliło.

W miarę wyparowania wody trzeba po trochu dodawać wody lub tłuszczu. Nie należy jednak mięsa dusić zbyt długo. Trzeba go dusić tak, aby się nie rozgotowało, lecz by były dostatecznie miękkie. Można dusić mięso w dużych kawałkach (pieczeń), albo też w małych kawałkach (zrazy), a nawet i mięso mielone (dusić wtedy znacznie krócej).
Ważnym składnikiem duszonych dań mięsnych jest sos, z tego powodu powinniśmy pilnować, żeby nie popsuć potrawy przez niewłaściwe postępowanie. 

Składniki:

  • 40 dag mięsa bez kości (baranina, wołowina, wieprzowina),
  • 20 dag cebuli,
  • 40 dag włoszczyzny,
  • 1 kg ziemniaków,
  • ⅛ l śmietany,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 2 łyżki siekanej zieleniny,
  • sól, papryka,

Przygotowanie:

mieso-duszone

  1. Mięso opłukać, wpierw pokroić w niewielkie kawałki, jak na gulasz.
  2. Cebulę obrać, posiekać i wraz z mięsem zrumienić na tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić powoli pod przykryciem przez około ½ godziny.
  3. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w grubą kostkę.
  4. Warzywa umyć, obrać opłukać, rozdrobnić i razem z ziemniakami dodać do mięsa, osolić, wsypać sporo papryki i dusić powoli pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Następnie dodać śmietankę i podgrzać, mięso duszone fricco przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x