Naleśniki z pianą
Naleśniki z pianą.
Delikatne naleśniki są zatem podstawą wielu przepisów. Mogą być podawane na słodko i z mięsem, albo też krojone na makaron do zup, zapiekane z kapustą. Jest to również ulubiona potrawa w wielu polskich kuchniach.
Składniki:
- 2 jaja,
- 20 dag mąki,
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- sól,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
Przygotowanie:
- Trzepaczką w kształcie rózgi wymieszać dokładnie żółtka z mlekiem, wodą i częścią mąki, której dodajemy tyle, aby ciasto miało gęstość śmietany.
- Ubić pianę, połączyć z ciastem, lekko wymieszać, dodając resztę mąki i soli.
- Patelnię rozgrzać na ogniu, smarować dokładnie skórką słoniny.
- Łyżką wazową nabierać ciasto, nalewać na gorącą patelnię.
- Uważać, aby nie smażyć zbyt grubych naleśników.
- Jeżeli naleje się zbyt dużo ciasta, zlać go z powrotem do garnka.
- Naleśniki smażyć na równym wolnym ogniu.
- Gdy ciasto zetnie się, obrócić łopatką lub szerokim nożem na drugą stronę.
- Usmażone naleśniki odkładać na odwrócony dnem do góry talerz.
- Ciasta nie nalewać na niedogrzaną patelnię, gdyż porobią się kluski.
- Jeżeli naleśnik przypali się, patelnię wymyć, posmarować tłuszczem, rozgrzać i dalej smażyć.
- Naleśniki podaje się pod różnymi postaciami, z różnymi nadzieniami, można również pokroić je na makaron i podawać do zup.
- Usmażone naleśniki z pianą odkładać na talerz odwrócony dnem do góry,
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
