Ciasto potrawyObiadPRZEPISYRodzaj posiłku

Naleśniki z ziemniakami i z serem

Naleśniki z ziemniakami i z serem


Składniki:

ciasto:

  • 2 jaja,
  • sól,
  • ¼ l mleka,
  • ¼ l wody,
  • 20 dag mąki,
  • skórka słoniny do smarowania patelni,
  • 4 dag tłuszczu do smażenia,
  • zielenina,

nadzienie:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 15 – 20 dag sera (twarogu),
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

    1. Ziemniaki wpierw wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, obrać, ochłodzić, przepuścić przez maszynkę razem z serem i obraną cebulą, usmażoną w talarkach na tłuszczu.
    2. Dodać do smaku sól, pieprz, później starannie wymieszać.
    3. Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki bez piany.
    4. Każdy naleśnik smarować równo nadzieniem, następnie złożyć na pół i jeszcze raz na pół, w tzw. chusteczkę.
    5. Kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz, osmażyć szybko z dwóch stron.
    6. Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, później przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
    7. Naleśniki z ziemniakami i z serem podawać też ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.

 

Usmażony naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć w chusteczkę, osmażyć z dwóch stron.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x