Naleśniki z ziemniakami i z serem
Naleśniki z ziemniakami i z serem
Składniki:
ciasto:
- 2 jaja,
- sól,
- ¼ l mleka,
- ¼ l wody,
- 20 dag mąki,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
- 4 dag tłuszczu do smażenia,
- zielenina,
nadzienie:
- 80 dag ziemniaków,
- 15 – 20 dag sera (twarogu),
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
-
- Ziemniaki wpierw wyszorować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować, odcedzić, obrać, ochłodzić, przepuścić przez maszynkę razem z serem i obraną cebulą, usmażoną w talarkach na tłuszczu.
- Dodać do smaku sól, pieprz, później starannie wymieszać.
- Usmażyć naleśniki według przepisu na naleśniki bez piany.
- Każdy naleśnik smarować równo nadzieniem, następnie złożyć na pół i jeszcze raz na pół, w tzw. chusteczkę.
- Kłaść na patelnię na rozgrzany tłuszcz, osmażyć szybko z dwóch stron.
- Ułożyć na półmisku, opierając jeden o drugi, później przybrać gałązkami zielonej pietruszki.
- Naleśniki z ziemniakami i z serem podawać też ze śmietaną, sosem grzybowym, koperkowym lub pomidorowym, z surówką z warzyw.
Usmażony naleśnik smarować równo nadzieniem, złożyć w chusteczkę, osmażyć z dwóch stron.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]