Nalewka na owocach świeżych
Nalewka na świeżych owocach
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 1 l spirytusu 96%,
- ½ l wódki czystej 45%,
- 1 kg cukru,
Przygotowanie:
- Świeże owoce (np. wiśnie, maliny, czarne porzeczki, poziomki, śliwki, dereń, morele) wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i wódką, zakorkować.
- Wiśnie w połowie wydrylować.
- Macerować przez 4 – 6 tygodni (maliny i poziomki 2 – 3 tygodnie), co kilka dni wstrząsając butlą.
- Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia (przecedzić przez lejek z watą).
- Pozostałe owoce rozgnieść nie gniotąc pestek, zasypać je cukrem i wymieszać potrząsając butlą.
- Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można postawić w słońcu) na 2 – 3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co kilka dni mieszać wstrząsając butlą.
- Wytworzony syrop odsączyć przez lejek z watą do innego naczynia.
- Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku płyn zlany poprzednio znad owoców i pozostawić go do sklarowania.
- Resztę syropu zlać jako smaczny, niskoprocentowy likier przydatny do nasączania tortów, lub do lodów.
- Pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką (45%) i otrzymać nalewkę gorszego gatunku.
- Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których będzie przechowywana.
- Nalewka na owocach zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]