Papryka z czosnkiem kiszona
Papryka z czosnkiem kiszona
Składniki:
- 3 kg strąków papryki
- 5 – 6 ogórków
- 5 – 6 ząbków czosnku
- suche łodygi kopru z nasionami
- 3 l wody
Przygotowanie:
- Umyte strąki papryki obciąć z obu końców i usunąć z nich pestki,
- Jeden przepołowić i pozostawić go z nasionami.
- Umyte ogórki nakłuć widelcem.
- Do kamiennego garnka włożyć paprykę i ogórki, dodać koper, oraz obrany czosnek i zalać gorącą solanką.
- Obciążyć talerzykiem, aby papryka z czosnkiem – kiszonka nie wypłynęła z zalewy,
pozostawić początkowo w pokojowej temperaturze, po dwóch dniach przenieść do chłodnego pomieszczenia. - Kiszonkę przygotować w wekach, albo słoikach twist-off, postępując jak z ogórkami kiszonymi w słojach.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]