PRZEPISYPrzetwory domowe

Papryka w occie wyborna

Pa­pryka w oc­cie wy­borna.

Któż nie lubi ma­ry­no­wa­nej pa­pryki? Aby za­cho­wać smak doj­rza­łej, wy­grza­nej słoń­cem pa­pryki, zrób swoje domowe prze­twory.


Pro­por­cje dla: 6 – 7 kg pa­pryki (około 10 li­tro­wych sło­ików)

Skład­niki:

przy­prawy:

  • czo­snek,
  • chrzan,
  • zie­lony ko­pe­rek,

za­lewa:

  • 4 l wody
  • ½ – ¾ l octu 10%
  • 4 łyżki soli
  • 4 – 5 ły­żek cu­kru
  • pieprz, ziele an­giel­skie, gor­czyca, li­ście lau­rowe

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Pa­prykę oczy­ścić z na­sion, po­kroić na 8 czę­ści, spa­rzyć przez 2 mi­nuty.
  2. Za­go­to­wać za­lewę.
  3. Ostu­dzić.
  4. Pa­prykę wło­żyć do sło­ików, do każ­dego do­dać zą­bek czosnku, ka­wa­łe­czek chrzanu i ga­łązkę zie­lo­nego ko­perku.
  5. Za­lać za­lewą, na wierzch wlać ły­żeczkę oleju.
  6. Pa­ste­ry­zo­wać 10 – 15 mi­nut.

mini-papryczki-w-sloiku


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x