Papryka w occie wyborna
Papryka w occie wyborna.
Któż nie lubi marynowanej papryki? Aby zachować smak dojrzałej, wygrzanej słońcem papryki, zrób swoje domowe przetwory.
Proporcje dla: 6 – 7 kg papryki (około 10 litrowych słoików)
Składniki:
przyprawy:
- czosnek,
- chrzan,
- zielony koperek,
zalewa:
- 4 l wody
- ½ – ¾ l octu 10%
- 4 łyżki soli
- 4 – 5 łyżek cukru
- pieprz, ziele angielskie, gorczyca, liście laurowe
Przygotowanie:
- Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na 8 części, sparzyć przez 2 minuty.
- Zagotować zalewę.
- Ostudzić.
- Paprykę włożyć do słoików, do każdego dodać ząbek czosnku, kawałeczek chrzanu i gałązkę zielonego koperku.
- Zalać zalewą, na wierzch wlać łyżeczkę oleju.
- Pasteryzować 10 – 15 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]