Przetwory domowe

Papryka z miodem

Papryka z miodem –

dodatek miodu powoduje bowiem, że smak papryki konserwowanej octem zmienia się z kwaśnego na kwaśno-słodki. Jest to typowe połączenie smaków powodujące, że dlatego jest jeszcze bardziej przyjemny.


Składniki:

Zalewa:

  • 4 litry wody,
  • 17 dag soli (6 kopiatych łyżeczek),
  • 30 dag cukru (16 łyżek),
  • ½ l octu,
  • 1 szklanka oleju,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziarnisty (kilka ziaren),

Przygotowanie:

  1. Strąki papryki umyć, najpierw oczyścić z nasion i opłukać.
  2. Następnie pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  3. Zanurzyć na 1 – 2 minuty we wrzątku,  następnie w zimnej bieżącej wodzie – po to, by je schłodzić.
  4. Słoiki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przez 2 – 3 minuty.
  5. Na koniec paprykę ułożyć w słojach.
  6. Zalewę zagotować.
  7. Gorącą zalać paprykę, pamiętając o pozostawieniu ½ cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
  8. Na koniec dodać kilka kropel oleju i przed zamknięciem słoika, dodać do każdego po pół łyżeczki miodu.
  9. Papryka z miodem może być przechowywana w chłodnym miejscu do następnego sezonu.

Pasteryzować 10 -15 minut.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x