Papryka z miodem
Papryka z miodem –
dodatek miodu powoduje bowiem, że smak papryki konserwowanej octem zmienia się z kwaśnego na kwaśno-słodki. Jest to typowe połączenie smaków powodujące, że dlatego jest jeszcze bardziej przyjemny.
Składniki:
Zalewa:
- 4 litry wody,
- 17 dag soli (6 kopiatych łyżeczek),
- 30 dag cukru (16 łyżek),
- ½ l octu,
- 1 szklanka oleju,
- liść laurowy,
- pieprz ziarnisty (kilka ziaren),
Przygotowanie:
- Strąki papryki umyć, najpierw oczyścić z nasion i opłukać.
- Następnie pokroić na ćwiartki lub ósemki.
- Zanurzyć na 1 – 2 minuty we wrzątku, następnie w zimnej bieżącej wodzie – po to, by je schłodzić.
- Słoiki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem przez 2 – 3 minuty.
- Na koniec paprykę ułożyć w słojach.
- Zalewę zagotować.
- Gorącą zalać paprykę, pamiętając o pozostawieniu ½ cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
- Na koniec dodać kilka kropel oleju i przed zamknięciem słoika, dodać do każdego po pół łyżeczki miodu.
- Papryka z miodem może być przechowywana w chłodnym miejscu do następnego sezonu.
Pasteryzować 10 -15 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]