Dania główneMięso - potrawyObiad

Polędwica po francusku

Polędwica po francusku.

Najwyższej klasy mięso wołowe to bez wątpienia polędwica. Pieczona np w piekarniku. Przyprawiona do smaku, bez wątpienia daje niezapomniane odczucia kulinarne.
🙂

Składniki:

  • 80 dag polędwicy wołowej,
  • olej z pierwszego tłoczenia,
  • cytryna,
  • korzenie,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • 8 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • kostka przyprawy do zup,
  • szklanka wina,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Ładny kawałek polędwicy wpierw natrzeć solą i pieprzem, skropić dobrze sokiem cytrynowym i oliwą, obłożyć liśćmi bobkowymi, majerankiem, cebulą i pietruszką pokrajanymi w talarki oraz zmiażdżonymi kilkoma goździkami.
  2. Następnie przykryć czystą ścierką i zostawić na 10 godzin.
  3. Do pieczenia polędwicę włożyć raczej w worek do pieczenia mięsa, położyć w brytfannie i piec  często odwracając.
  4. Przed wyłożeniem na stół należy polędwicę wyjąć z worka i ostatecznie dopiec jeszcze przez 10 minut.
  5. Z części tłuszczu z pieczenia zrobić zasmażkę z mąką, dodać do niej kostkę przyprawy bulionowej, wlać szklankę podgrzanej madery, zagotować, przecedzić przez gęste sito i tak przygotowanym sosem polać polędwicę ułożoną na półmisku i pokrojoną na skośne paski.
  6. Polędwica po francusku to wykwintne danie, którego nawiasem mówiąc nie powstydzimy się przy żadnej okazji.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x