Polędwica po francusku
Polędwica po francusku.
Najwyższej klasy mięso wołowe to bez wątpienia polędwica. Pieczona np w piekarniku. Przyprawiona do smaku, bez wątpienia daje niezapomniane odczucia kulinarne.
🙂
Składniki:
- 80 dag polędwicy wołowej,
- olej z pierwszego tłoczenia,
- cytryna,
- korzenie,
- włoszczyzna,
- cebula,
- 8 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- kostka przyprawy do zup,
- szklanka wina,
- sól,
Przygotowanie:
- Ładny kawałek polędwicy wpierw natrzeć solą i pieprzem, skropić dobrze sokiem cytrynowym i oliwą, obłożyć liśćmi bobkowymi, majerankiem, cebulą i pietruszką pokrajanymi w talarki oraz zmiażdżonymi kilkoma goździkami.
- Następnie przykryć czystą ścierką i zostawić na 10 godzin.
- Do pieczenia polędwicę włożyć raczej w worek do pieczenia mięsa, położyć w brytfannie i piec często odwracając.
- Przed wyłożeniem na stół należy polędwicę wyjąć z worka i ostatecznie dopiec jeszcze przez 10 minut.
- Z części tłuszczu z pieczenia zrobić zasmażkę z mąką, dodać do niej kostkę przyprawy bulionowej, wlać szklankę podgrzanej madery, zagotować, przecedzić przez gęste sito i tak przygotowanym sosem polać polędwicę ułożoną na półmisku i pokrojoną na skośne paski.
- Polędwica po francusku to wykwintne danie, którego nawiasem mówiąc nie powstydzimy się przy żadnej okazji.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]