Świąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Pascha

Pas­cha wielkanocna.


Skład­ni­ki:

  • 1 kg nie­kwa­śne­go, do­brze od­ci­śni­ęte­go twa­ro­gu tłu­ste­go,
  • 5 żó­łtek,
  • 20 dag ma­sła,
  • ¼ l śmie­tan­ki,
  • 30 dag cu­kru,
  • ½ la­ski wa­ni­lii,
  • 10 dag mig­da­łów,
  • 10 dag ro­dzy­nek,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Twa­róg prze­trzeć przez sito.
  2. Żó­łt­ka utrzeć z cu­krem, do­dać śmie­tan­kę i ogrze­wać mie­sza­jąc pra­wie do za­go­to­wa­nia (nie go­to­wać), zdjąć z ognia, wło­żyć ma­sło, prze­tar­ty ser, po­sie­ka­ne mig­da­ły, prze­bra­ne, opłu­ka­ne ro­dzyn­ki, wa­ni­lię, wy­mie­szać do­kład­nie, wło­żyć do spe­cjal­nej for­my dziur­ko­wa­nej, wy­ło­żo­nej ser­wet­ką i przy­ci­snąć ob­ci­ążo­ną de­secz­ką.
  3. Po wy­ciek­ni­ęciu ser­wat­ki, wy­jąć pas­chę z for­my, zdjąć ser­wet­kę.
  4. Pascha – Prze­cho­wy­wać w chłod­nym miej­scu.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x