Pascha
Pascha wielkanocna.
Składniki:
- 1 kg niekwaśnego, dobrze odciśniętego twarogu tłustego,
- 5 żółtek,
- 20 dag masła,
- ¼ l śmietanki,
- 30 dag cukru,
- ½ laski wanilii,
- 10 dag migdałów,
- 10 dag rodzynek,
Przygotowanie:
- Twaróg przetrzeć przez sito.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i ogrzewać mieszając prawie do zagotowania (nie gotować), zdjąć z ognia, włożyć masło, przetarty ser, posiekane migdały, przebrane, opłukane rodzynki, wanilię, wymieszać dokładnie, włożyć do specjalnej formy dziurkowanej, wyłożonej serwetką i przycisnąć obciążoną deseczką.
- Po wycieknięciu serwatki, wyjąć paschę z formy, zdjąć serwetkę.
- Pascha – Przechowywać w chłodnym miejscu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]