Pasta pomidorowo śliwkowa
Poznaj przepis: “Pasta pomidorowo śliwkowa”.
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 1 kg śliwek węgierek,
- ½ kg cebuli,
- sól, cukier,
- mielony pieprz i papryka,
- kilka ząbków czosnku.
Przygotowanie:
- Umyte pomidory pokroić na ćwiartki, włożyć do rondla i rozparować pod przykryciem.
- Dodać umytą i posiekaną cebulę i dusić.
- Gdy cebula zmięknie, przetrzeć.
- Śliwki umyć, wydrylować, wsypać do rondla, rozparować i przetrzeć.
- Połączyć przeciery i dalej podgrzewać z dodatkiem zmiażdżonego czosnku,
pieprzu, papryki, soli i cukru do smaku. - Gdy pasta pomidorowo śliwkowa zmniejszy objętość o ⅓ w stosunku do objętości pierwotnej,
zawekować w świeżo wyprażonych słoiczkach, napełnionych do pełna.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]