Ciasto potrawyDania głównePrzystawkiZupy

Paszteciki drożdżowe smażone

Paszteciki drożdżowe smażone

z nadzieniem z mięsa, szynki lub parówek

Składniki:

  • 30 dag mięsa gotowanego lub duszonego,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,

ciasto:

  • 25 – 30 dag mąki,
  • 1 ½ dag drożdży,
  • ½ dag cukru,
  • ⅛ l mleka,
  • 1 jajo,
  • 1 żółtko,
  • 4 dag tłuszczu,
  • smalec do smażenia,

Przyrządzenie ciasta:

(kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą).

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie z mięsa .
  2. Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swoją objętość), wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć po wierzchu mąką i wałkować na grubość 1 cm.
  3. Wykrawać foremką okrągłe paluszki o średnicy 6 – 7 cm, nakładać na środek i zlepiać jak pierogi lub kroić na prostokąty 10 x 6 cm i po nałożeniu nadzieniem zawijać ciasno w ruloniki, zaginając boki do środka.
  4. Paszteciki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć czystą ściereczką.
  5. Gdy wyrosną, wkładać na silnie rozgrzany smalec, smażyć na złoty kolor.
  6. Gdy się zrumienią z jednej strony, obrócić widelcem i dosmażyć z drugiej strony.
  7. Usmażone paszteciki wyjmować, nabijając ostrożnie na widelec i osączać na bibule.
  8. Gorące podawać.
  9. W ten sposób przyrządzone paszteciki drożdżowe smażone można nadziewać nie tylko mięsem, ale nakładać parówkami, przekrojonymi na pół i obranymi ze skórki lub farszem z szynki zmielonej, albo kawałkami kiełbasy obranej z osłonki.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x