Paszteciki drożdżowe smażone
Paszteciki drożdżowe smażone
z nadzieniem z mięsa, szynki lub parówek
Składniki:
- 30 dag mięsa gotowanego lub duszonego,
- 5 dag czerstwej bułki,
- 5 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 25 – 30 dag mąki,
- 1 ½ dag drożdży,
- ½ dag cukru,
- ⅛ l mleka,
- 1 jajo,
- 1 żółtko,
- 4 dag tłuszczu,
- smalec do smażenia,
Przyrządzenie ciasta:
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie z mięsa .
- Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swoją objętość), wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, oprószyć po wierzchu mąką i wałkować na grubość 1 cm.
- Wykrawać foremką okrągłe paluszki o średnicy 6 – 7 cm, nakładać na środek i zlepiać jak pierogi lub kroić na prostokąty 10 x 6 cm i po nałożeniu nadzieniem zawijać ciasno w ruloniki, zaginając boki do środka.
- Paszteciki ułożyć na stolnicy posypanej mąką, przykryć czystą ściereczką.
- Gdy wyrosną, wkładać na silnie rozgrzany smalec, smażyć na złoty kolor.
- Gdy się zrumienią z jednej strony, obrócić widelcem i dosmażyć z drugiej strony.
- Usmażone paszteciki wyjmować, nabijając ostrożnie na widelec i osączać na bibule.
- Gorące podawać.
- W ten sposób przyrządzone paszteciki drożdżowe smażone można nadziewać nie tylko mięsem, ale nakładać parówkami, przekrojonymi na pół i obranymi ze skórki lub farszem z szynki zmielonej, albo kawałkami kiełbasy obranej z osłonki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]