Mięso - potrawyPRZEPISY

Pasztet z drobiu

 

Pasztet z drobiu


Pasztet z drobiu
Pasztet z drobiu.

 


Składniki:

  • 1 mała gęś,
  • 30 dkg wątróbki cielęcej,
  • wątroba z gęsi,
  • 6 dkg słoniny,
  • 10 dkg pieczarek lub,
  • 1 dkg suszonych prawdziwków,
  • sól,
  • 10 dkg włoszczyzny (seler, marchew, pietruszka),
  • 5 dkg cebuli,
  • 4 – 5 jaj,
  • 15 dkg bułki,
  • 3 dkg tłuszczu do posmarowania formy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz, gałka muszkatołowa,
  • ½ listka bobkowego,

Przygotowanie:

  1. Gęś skruszałą sprawioną, opłukać, podzielić na 4 części. Wątróbkę gęsią odłożyć. Warzywa oczyścić, opłukać. Warzywa, gęś podróbki, słoninę, przyprawy zalać wodą i gotować powoli. Posolić w połowie gotowania, słoninę wyjąć po ½ godzinie. Gdy mięso stanie się miękkie, ostudzić je, oddzielić od kości.
  2. Pieczarki oczyścić, opłukać, obrać ze skórki, poszatkować, cebulę pokroić w talarki. Pieczarki, cebulę, wątróbkę gęsią i wątrobę cielęcą opłukaną, obraną z błony, pokrajaną w plastry zalać ⅛ l wrzącego wywaru i dusić 10 minut pod przykryciem.
  3. Bułkę namoczyć w zimnym wywarze. Dużą formę budyniową posmarować tłuszczem, dno wyłożyć pokrojoną w plastry.
  4. Mięso z gęsi, pieczarki z cebulą, wątrobę cielęcą, bułkę przepuścić przez maszynkę 2 razy, za drugim razem przez gęste sitko. Dodać 2 żółtka, 3 jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir do smaku. Utrzeć bardzo starannie na pulchną masę.
  5. Włożyć do formy pasztetowej, ubić wkładając w środek masy kawałki wątróbki gęsiej, szczelnie zamknąć pokrywką, gotować w parze około ½ godziny. Gdy brzegi pasztetu lekko się zrumienią, wyjąć z foremką i ostudzić. Letni wyrzucić na okrągły półmisek. Podawać pokrojony na porcje z ostrym sosem.
  6. Pokrojony, przybrany pasztet można zalać galaretą.

O ile tuszka jest chuda, dodać 15 – 20 dkg tłuszczu lub boczku wieprzowego. Pasztet można przyrządzić również z połowy gęsi. Na pasztet nadają się również tuszki gorszego gatunku – stare, chude itp. Pasztet z drobiu można również piec w formie.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x