PRZEPISYWypiekane

Piernik bez miodu – wersja II

Piernik bez miodu


Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej (2½ szklanki),
  • ¼ kg cukru (1 szklanka),
  • 3 jaja,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub zmielone przyprawy,
  • 5 dkg smalcu lub oleju,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,

Przygotowanie:

  1. Dziesięć płaskich łyżek cukru utrzeć do białości z żółtkami i tłuszczem.
  2. Resztę cukru zrumienić na karmel, dodać korzenie i zagotować ze szklanką wody.
  3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Roztwór karmelu i korzeni dodawać stopniowo do mąki, wciąż ucierając.
  5. Masę wymieszać dokładnie z utartymi żółtkami i tłuszczem.
  6. Na koniec ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem.
  7. Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  8. Piernik bez miodu piec w ciepłym piekarniku 50—60 minut.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x