Piernik bez miodu – wersja II
Piernik bez miodu
Składniki:
- ½ kg mąki pszennej (2½ szklanki),
- ¼ kg cukru (1 szklanka),
- 3 jaja,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika lub zmielone przyprawy,
- 5 dkg smalcu lub oleju,
- 1 szklanka wody,
- 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
Przygotowanie:
- Dziesięć płaskich łyżek cukru utrzeć do białości z żółtkami i tłuszczem.
- Resztę cukru zrumienić na karmel, dodać korzenie i zagotować ze szklanką wody.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Roztwór karmelu i korzeni dodawać stopniowo do mąki, wciąż ucierając.
- Masę wymieszać dokładnie z utartymi żółtkami i tłuszczem.
- Na koniec ubić sztywną pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem.
- Ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Piernik bez miodu piec w ciepłym piekarniku 50—60 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]