Piernik IV wersja
Piernik IV – dobrze czasem upichcić i zjeść coś tradycyjnego. Jednym z takich wyrobów jest piernik. To czwarta wersja przepisu na piernik domowy.
?Przygot.: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. |♨Kal.: 356 kcal/100 g. |?Temp.: 150°C.
Składniki:
- 60 dkg mąki (3 szklanki),
- 13 dkg margaryny,
- 25 dkg cukru (1 szklanka),
- 25 dkg miodu naturalnego lub sztucznego,
- 1 szklanka zsiadłego mleka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie przyprawy piernikowej,
- tłuszcz i tarta bułka do formy,
Przygotowanie:
- Całe jajka utrzeć ze szklanką cukru.
- Miód roztopić z margaryną, ostudzić i połączyć z jajami utartymi z cukrem.
- Dodać zsiadłe mleko, mąkę przesianą z sodą i przyprawą piernikową.
- Dokładnie wymieszać.
- Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
- Piernik IV -piec przez 50—60 minut w ciepłym piekarniku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]