PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Piernik IV wersja


Piernik IV – dobrze czasem upichcić i zjeść coś tradycyjnego. Jednym z takich wyrobów jest piernik. To czwarta wersja przepisu na piernik domowy.


?Przygot.: 30 min. | ?Pieczenie: 1 godz. |♨Kal.: 356 kcal/100 g. |?Temp.: 150°C.


Składniki:

  • 60 dkg mąki (3 szklanki),
  • 13 dkg margaryny,
  • 25 dkg cukru (1 szklanka),
  • 25 dkg miodu naturalnego lub sztucznego,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 jaja,
  • 1 opakowanie przyprawy piernikowej,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,

 

Przygotowanie:

  1. Całe jajka utrzeć ze szklanką cukru.
  2. Miód roztopić z margaryną, ostudzić i połączyć z jajami utartymi z cukrem.
  3. Dodać zsiadłe mleko, mąkę przesianą z sodą i przyprawą piernikową.
  4. Dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
  6. Piernik IV -piec przez 50—60 minut w ciepłym piekarniku.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x