Pierogi ruskie pieczone drożdżowe
Pierogi ruskie pieczone
są faktycznie jedną z wielu rozpoznawalnych na Zachodzie potraw, z jakiej słyną Słowianie. Można przyrządzać je właściwie na wiele sposobów. Również przygotowując np ciasto drożdżowe.
Pierogi ruskie – składniki:
Ciasto:
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- 1 ½ dag drożdży,
- ½ dag cukru,
- ⅛ l mleka,
- sól,
- 1 żółtko,
- ½ jaja,
- 3 dag tłuszczu,
- ½ jaja do smarowania ciasta.
Nadzienie:
- 80 dag ziemniaków,
- 20 dag sera (twarogu),
- 5 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- sól, pieprz,
- 2 dag tłuszczu do posmarowania formy.
Przygotowanie:
- Najpierw przyrządzić ciasto (Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą).
- Później przyrządzić nadzienie (pierogi ruskie).
- Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swoją objętość), wyłożyć na stolnicę lub blat posypany mąką.
- Ciasto szybko wyrobić, następnie wywałkować na grubość 1 cm, wykrawać duże krążki o średnicy 8—10 cm, nakładać na środek łyżką stołową nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi, ozdobnie je zagniatając.
- Układać na blasze posmarowanej tłuszczem, ale posypanej mąką.
- Pozostawić w ciepłym miejscu, a gdy wyrośnie, posmarować po wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 20—30 minut.
- Upieczone, lekko zrumienione wyjąć, ułożyć na półmisku.
- Podawać na gorąco z masłem na przykład do kwaśnego mleka, ze śmietaną, sosem grzybowym, pomidorowym itp.
- Pierogi ruskie pieczone z ciasta drożdżowego można przyrządzić z nadzieniem z sera lub kapusty.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]