Dania główneMięso - potrawyObiad

Potrawka cielęca

Potrawka cielęca. –

Cielęcina podawana jest właściwie w różnych postaciach. Potrawka jest smaczną, ale jednocześnie elegancką formą dania. Polecam zatem na szczególną okazję!


Składniki:

  • 1 ½ litra wody,
  • ¾ litra wywaru z mięsa,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 1 ¼ kg cielęciny z kością z mostka, karku górki,
  • 4 dag masła,
  • 4 dag mąki,
  • jarzyny z wywaru,
  • zielona pietruszka,
  • (1 – 2 żółtka),

Przygotowanie:

  1. Jarzyny opłukać, oczyścić, wpierw zalać gorącą wodą, zagotować.
  2. Mięso opłukać i nie luzując kości włożyć do jarzyn, tymczasem ugotować powoli w wywarze, na dogotowaniu posolić do smaku.
  3. Gdy mięso jest miękkie, rosół odcedzić, odparować do ¾ litra objętości.
  4. Ostrożnie odjąć mięso od kości, mięso pokroić więc na grube plastry; mostek i kark również wyporcjować nie odejmując kości.
  5. Jarzyny z rosołu pokroić nożem karbowanym.
  6. Masło rozetrzeć z mąką na głębokim talerzu, zalać częścią odparowanego rosołu, wymieszać, wlać z powrotem do reszty rosołu i mieszając zagotować.
  7. Do sosu włożyć mięso, zagotować.
  8. Mięso wyłożyć na okrągły półmisek, zalać sosem, obłożyć ryżem, przybrać jarzynami, posypać zielona pietruszką.
  9. Sos przed podaniem można wymieszać z surowymi żółtkami.
  10. Potrawka cielęca może być podawana  z ryżem wypiekanym,  kaszą perłową, kluseczkami, i jarzynami „z wody”.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x