Potrawka cielęca
Potrawka cielęca. –
Cielęcina podawana jest właściwie w różnych postaciach. Potrawka jest smaczną, ale jednocześnie elegancką formą dania. Polecam zatem na szczególną okazję!
Składniki:
- 1 ½ litra wody,
- ¾ litra wywaru z mięsa,
- 15 dag włoszczyzny,
- 1 ¼ kg cielęciny z kością z mostka, karku górki,
- 4 dag masła,
- 4 dag mąki,
- jarzyny z wywaru,
- zielona pietruszka,
- (1 – 2 żółtka),
Przygotowanie:
- Jarzyny opłukać, oczyścić, wpierw zalać gorącą wodą, zagotować.
- Mięso opłukać i nie luzując kości włożyć do jarzyn, tymczasem ugotować powoli w wywarze, na dogotowaniu posolić do smaku.
- Gdy mięso jest miękkie, rosół odcedzić, odparować do ¾ litra objętości.
- Ostrożnie odjąć mięso od kości, mięso pokroić więc na grube plastry; mostek i kark również wyporcjować nie odejmując kości.
- Jarzyny z rosołu pokroić nożem karbowanym.
- Masło rozetrzeć z mąką na głębokim talerzu, zalać częścią odparowanego rosołu, wymieszać, wlać z powrotem do reszty rosołu i mieszając zagotować.
- Do sosu włożyć mięso, zagotować.
- Mięso wyłożyć na okrągły półmisek, zalać sosem, obłożyć ryżem, przybrać jarzynami, posypać zielona pietruszką.
- Sos przed podaniem można wymieszać z surowymi żółtkami.
- Potrawka cielęca może być podawana z ryżem wypiekanym, kaszą perłową, kluseczkami, i jarzynami „z wody”.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]