Potrawka z kaczki z sosem grzybowym
Potrawka z kaczki z sosem grzybowym.
Drób mrożony trzeba przetrzymać przez 1 – 2 dni w temperaturze powyżej 0°C, tak aby stopniowo odtajał. Odmrażanie nie powinno przebiegać zbyt gwałtownie. Przy zbyt szybkim odmrażaniu następuje bowiem utrata soku i obniżenie wartości odżywczej i smakowej.
Składniki:
- 1 kaczka,
- ¼ kg włoszczyzny,
- kilka ziaren angielskiego ziela,
- 1 liść bobkowy,
- sól, pieprz,
sos grzybowy:
- 3 dag grzybów suszonych,
- 5 dag cebuli,
- 5 dag masła lub margaryny,
- 3 dag mąki,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Skruszałą, nietłustą, sprawioną kaczkę najpierw opłukać, uformować , zalać wrzącą, osoloną wodą w takiej ilości, aby była przykryta, gotować powoli pod przykryciem do miękkości.
- W połowie gotowania włożyć przyprawy, oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę i zrumienioną cebulę (3dkg).
- Później grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, pokroić w paseczki, dodać drobno posiekaną cebulę, 2 dag masła, dusić razem.
- Gdy kaczka jest miękka, wyjąć.
- Następnie z mąki i masła sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić rosołem z kaczki, włożyć grzyby uduszone z wywarem, przyprawić solą, pieprzem, zagotować.
- Kaczkę podzielić na części.
- Obciąć udka, w stawie biodrowym przekrajać w poprzek na pół.
- Odciąć skrzydła z kawałkiem piersi.
- Oddzielić grzbiet z kuprem od mostka piersiowego.
- Grzbiet i mostek pokroić w poprzek długości na 3 – 4 porcje.
- Kaczkę włożyć do sosu, zagrzać silnie, wymieszać ze śmietaną.
- Potrawka z kaczki z sosem podawana jest na okrągłym półmisku, posypać ją z wierzchu siekaną, zieloną pietruszką.
- Dookoła obłożyć ugotowaną na sypko kaszą perłową.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]