ObiadPRZEPISYSosy

Potrawka z kaczki z sosem grzybowym

Potrawka z kaczki z sosem grzybowym.

Drób mrożony trzeba przetrzymać przez 1 – 2 dni w temperaturze powyżej 0°C, tak aby stopniowo odtajał. Odmrażanie nie powinno przebiegać zbyt gwałtownie. Przy zbyt szybkim odmrażaniu następuje bowiem utrata soku i obniżenie wartości odżywczej i smakowej. 


Składniki:

  • 1 kaczka,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • kilka ziaren angielskiego ziela,
  • 1 liść bobkowy,
  • sól, pieprz,

sos grzybowy:

  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag masła lub margaryny,
  • 3 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Skruszałą, nietłustą, sprawioną kaczkę najpierw opłukać, uformować , zalać wrzącą, osoloną wodą w takiej ilości, aby była przykryta, gotować powoli pod przykryciem do miękkości.
  2. W połowie gotowania włożyć przyprawy, oczyszczoną, opłukaną włoszczyznę i zrumienioną cebulę (3dkg).
  3. Później grzyby umyć, ugotować w małej ilości wody, pokroić w paseczki, dodać drobno posiekaną cebulę, 2 dag masła, dusić razem.
  4. Gdy kaczka jest miękka, wyjąć.
  5. Następnie z mąki i masła sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić rosołem z kaczki, włożyć grzyby uduszone z wywarem, przyprawić solą, pieprzem, zagotować.
  6. Kaczkę podzielić na części.
  7. Obciąć udka, w stawie biodrowym przekrajać w poprzek na pół.
  8. Odciąć skrzydła z kawałkiem piersi.
  9. Oddzielić grzbiet z kuprem od mostka piersiowego.
  10. Grzbiet i mostek pokroić w poprzek długości na 3 – 4 porcje.
  11. Kaczkę włożyć do sosu, zagrzać silnie, wymieszać ze śmietaną.
  12. Potrawka z kaczki z sosem podawana jest na okrągłym półmisku, posypać ją z wierzchu siekaną, zieloną pietruszką.
  13. Dookoła obłożyć ugotowaną na sypko kaszą perłową.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x