Dania główneObiadŚniadanieZupy

Potrawy z kasz sypkich

Potrawy z kasz sypkich.

Aby uzy­skać bar­dzo syp­ką ka­szę kra­kow­ską i gry­cza­ną ła­ma­ną, na­le­ży je za­trzeć biał­kiem lub ca­łym jaj­kiem. Ka­szę mie­sza się sta­ran­nie z biał­kiem lub ja­jem, roz­cie­ra dłoń­mi tak, aby biał­ko oto­czy­ło wszyst­kie zia­ren­ka. W cza­sie go­to­wa­nia biał­ko ści­na się i za­po­bie­ga skle­ja­niu zia­ren ka­szy, któ­ra po ugo­to­wa­niu roz­sy­pu­je się.


Po za­tar­ciu na­le­ży wpierw ka­szę prze­su­szyć w pie­kar­ni­ku, roz­bić grud­ki, któ­re zwy­kle się two­rzą. Na­stęp­nie wrzu­cić na wrzą­cą wodę i da­lej po­stę­po­wać w wy­żej opi­sa­ny spo­sób.

Ka­sze przy­rzą­dza­ne na syp­ko po­da­je się jako da­nie sa­mo­dziel­ne. Jest też do­da­tkiem do po­traw mię­snych lub ryb­nych, albo uży­wa się na róż­ne za­pie­kan­ki i bu­dy­nie.

Potrawy z kasz sypkich przy­rzą­dza się więc w na­stę­pu­ją­cy spo­sób: 

  1. Ka­szę oczy­ścić i od­mie­rzyć, od­mie­rzyć od­po­wied­nią ilość wody.  1 ÷ 2 × tyle, ile wy­no­si ob­ję­tość ka­szy (za­leż­nie od jej ro­dza­ju).
  2. Od­mie­rzo­ną ilość wody za­go­to­wać z do­dat­kiem soli. Na­stęp­nie do­dać tłusz­czu w ilo­ści 5 – 10% w sto­sun­ku do cię­ża­ru ka­szy (aby zwięk­szyć syp­kość ka­szy).
  3. Wsy­pać opłu­ka­ną ka­szę na wrzą­cą wodę, za­mie­szać, go­to­wać po­wo­li, aż zgęst­nie­je i wsiąk­nie w nią woda.
  4. Po­now­nie za­mie­szać, wsta­wić na­czy­nie z ka­szą do do­bra­ne­go wiel­ko­ścią dru­gie­go na­czy­nia z wrzą­cą wodą, przy­kryć i w ten spo­sób do­go­to­wać.
  5. Moż­na rów­nież wy­pie­kać ka­szę w pie­kar­ni­ku, lecz w ten spo­sób ob­ni­ża się war­tość die­te­tycz­ną kasz, gdyż wy­so­ka tem­pe­ra­tu­ra i śro­do­wi­sko su­che­go po­wie­trza przy­czy­nia­ją się do nad­mier­ne­go ścię­cia biał­ka i wy­su­sze­nia ka­szy.

 

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x