Potrawy z kasz sypkich
Potrawy z kasz sypkich.
Aby uzyskać bardzo sypką kaszę krakowską i gryczaną łamaną, należy je zatrzeć białkiem lub całym jajkiem. Kaszę miesza się starannie z białkiem lub jajem, rozciera dłońmi tak, aby białko otoczyło wszystkie ziarenka. W czasie gotowania białko ścina się i zapobiega sklejaniu ziaren kaszy, która po ugotowaniu rozsypuje się.
Po zatarciu należy wpierw kaszę przesuszyć w piekarniku, rozbić grudki, które zwykle się tworzą. Następnie wrzucić na wrzącą wodę i dalej postępować w wyżej opisany sposób.
Kasze przyrządzane na sypko podaje się jako danie samodzielne. Jest też dodatkiem do potraw mięsnych lub rybnych, albo używa się na różne zapiekanki i budynie.
Potrawy z kasz sypkich przyrządza się więc w następujący sposób:
- Kaszę oczyścić i odmierzyć, odmierzyć odpowiednią ilość wody. 1 ÷ 2 × tyle, ile wynosi objętość kaszy (zależnie od jej rodzaju).
- Odmierzoną ilość wody zagotować z dodatkiem soli. Następnie dodać tłuszczu w ilości 5 – 10% w stosunku do ciężaru kaszy (aby zwiększyć sypkość kaszy).
- Wsypać opłukaną kaszę na wrzącą wodę, zamieszać, gotować powoli, aż zgęstnieje i wsiąknie w nią woda.
- Ponownie zamieszać, wstawić naczynie z kaszą do dobranego wielkością drugiego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i w ten sposób dogotować.
- Można również wypiekać kaszę w piekarniku, lecz w ten sposób obniża się wartość dietetyczną kasz, gdyż wysoka temperatura i środowisko suchego powietrza przyczyniają się do nadmiernego ścięcia białka i wysuszenia kaszy.