Ratafia
Ratafia to nalewka,którą tworzy się przez cały sezon, w miarę dojrzewania kolejnych owoców. Ale efekt jest wart tego wysiłku. Już po roku cieszymy się wspaniałym smakiem ubiegłego sezonu 😀
Składniki:
- 1 litr spirytusu rektyfikowanego (96%),
- po ¾ szklanki sezonowych owoców – łącznie około 7 szklanek:
- truskawki,
- poziomki,
- maliny,
- wiśnie,
- mirabelki,
- renklody,
- morele lub brzoskwinie,
- gruszki,
- melon ananasowy,
- garść płatków róży cukrowej,
- cukier (½ kg na każdy 1 litr nalewki),
Przygotowanie:
- Butlę pozostawić w cieple i często potrząsać, aby ułatwić rozpuszczanie się cukru.
- Gdy ratafia się ustoi, płyn zlać do butelek, zakorkować i postawić w chłodnym miejscu.
- Ratafia jest gotowa do użycia po roku.
- Uwaga: Drobne owoce dodaje się całe, a renklody, morele, brzoskwinie, gruszki i melon należy pokroić na kawałki.
- Ratafię wytrawną otrzyma się dodając na każdy litr 1 łyżkę cukru.
Ratafię można też przygotować inaczej:
- Owoce wsypuje się do dużego słoja i każdą warstwę zasypuje się cukrem, słój za każdym razem zawiązując gazą.
- Kiedy dodamy ostatnią warstwę cukru i owoców, zostawić do ich sfermentowania.
- Zlać sok do innego naczynia, wlać spirytus.
- Wymieszać wstrząsając, rozlać do butelek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]