PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Ratafia

Ratafia to nalewka,którą tworzy się przez cały sezon, w miarę dojrzewania kolejnych owoców. Ale efekt jest wart tego wysiłku. Już po roku cieszymy się wspaniałym smakiem ubiegłego sezonu 😀

Składniki:

  • 1 litr spirytusu rektyfikowanego (96%),
  • po ¾ szklanki sezonowych owoców – łącznie około 7 szklanek:
    • truskawki,
    • poziomki,
    • maliny,
    • wiśnie,
    • mirabelki,
    • renklody,
    • morele lub brzoskwinie,
    • gruszki,
    • melon ananasowy,
    • garść płatków róży cukrowej,
  • cukier (½ kg na każdy 1 litr nalewki),

Przygotowanie:

  1. Butlę pozostawić w cieple i często potrząsać, aby ułatwić rozpuszczanie się cukru.
  2. Gdy ratafia się ustoi, płyn zlać do butelek, zakorkować i postawić w chłodnym miejscu.
  3. Ratafia jest gotowa do użycia po roku.
  4. Uwaga: Drobne owoce dodaje się całe, a renklody, morele, brzoskwinie, gruszki i melon należy pokroić na kawałki.
  5. Ratafię wytrawną otrzyma się dodając na każdy litr 1 łyżkę cukru.

Ratafię można też przygotować inaczej:

  1. Owoce wsypuje się do dużego słoja  i każdą warstwę zasypuje się cukrem, słój za każdym razem zawiązując gazą.
  2. Kiedy dodamy ostatnią warstwę cukru i owoców, zostawić do ich sfermentowania.
  3. Zlać sok do innego naczynia, wlać spirytus.
  4. Wymieszać wstrząsając, rozlać do butelek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x