PRZEPISY

Ratatouille

Ratatouille (ratatuj)

Potrawa najbardziej rozpowszechniona oczywiście przez sympatyczny filmo takim tytule, warto ją samemu przyrządzić i spróbować, smaczna i pożywna.


Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • ­2 cukinie,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 70 ml oliwy z oliwek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,

Przygotowanie:

  1. Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości pół centymetra, a następnie posyp solą i odstaw na około pól godziny, by puściły sok.
  2. Po tym czasie wytrzyj każdy plaster papierowym ręcznikiem i każdy pokrój na cztery części.
  3. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
  4. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki, a cukinię pokrój w plastry.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej posiekaną cebulę, czosnek, dodaj wszystkie warzywa i duś je do miękkości przez około 15 minut, mieszając.
  6. Pod koniec przypraw ratatouille solą i pieprzem i podawaj z białym pieczywem na ciepło, lub na zimno.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x