Ratatouille
Ratatouille (ratatuj)
Potrawa najbardziej rozpowszechniona oczywiście przez sympatyczny filmo takim tytule, warto ją samemu przyrządzić i spróbować, smaczna i pożywna.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 cukinie,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 70 ml oliwy z oliwek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
Przygotowanie:
- Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości pół centymetra, a następnie posyp solą i odstaw na około pól godziny, by puściły sok.
- Po tym czasie wytrzyj każdy plaster papierowym ręcznikiem i każdy pokrój na cztery części.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki, a cukinię pokrój w plastry.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej posiekaną cebulę, czosnek, dodaj wszystkie warzywa i duś je do miękkości przez około 15 minut, mieszając.
- Pod koniec przypraw ratatouille solą i pieprzem i podawaj z białym pieczywem na ciepło, lub na zimno.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]