Róża cukrowa akacja
Róża Cukrowa (Akacja)
przepis staropolski
Składniki:
- 1 szklanka silnie ubitych płatków,
- 2 szklanki cukru,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:

- Kwiat dobrze rozwiniętej róży ująć za płatki lewą ręką i ostrożnie zdjąć kielich wraz z żółtymi pręcikami.
- Resztki pozostałych pręcików usunąć i nożyczkami obciąć żółte, twarde i gorzkawe końce płatków.
- Zmierzyć ilość obranych kwiatów, ugniatając je silnie, odmierzyć cukier szklanką.
- Płatki róży zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, odcisnąć.
- W kamiennej misce albo w makutrze ucierać różę z cukrem, biorąc po trochu jednego i drugiego składnika, odkładać utartą miazgę na talerz.
- Gdy wszystkie płatki róży zostaną roztarte, złożyć je do miski, dodać soku z cytryny lub sproszkowanego kwasku cytrynowego do smaku i dla przywrócenia koloru.
- Ucierać dla dobrego wymieszania z kwaskiem.
- Miazgę włożyć do przygotowanych wymytych, wyparzonych słoiczków i zawekować.
Podobnie można konserwować kwiat akacji, odcinając nożyczkami kielich każdego kwiatka.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]
