ObiadPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweZupy

Barszcz czerwony czysty na rosole

Barszcz czerwony czysty na rosole.

Barszcz czerwony jest potrawą goszczącą w wielu kuchniach naszego regionu – zarówno czysty, jak i podprawiany gotowany z buraków, z dodatkiem kiszonego barszczu, albo zakwaszany octem. Może on stanowić osobne danie, które podany np. z uszkami, albo też może być uzupełnieniem niektórych “drugich dań”. Są również wersje bezmięsne, wegetariańskie tej potrawy. 


Szukaj w GOOGLE

 

Składniki:

  • 50 dag buraków ćwikłowych,
  • 50 dag mięsa wołowego z kością,
  • 25 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • 1 szklanka kiszonego barszczu, lub koncentrat,
  • sól, cukier, pieprz,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ocet, lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Buraki wpierw oczyścić pod bieżącą wodą, obrać, pokroić drobno, zalać wrzącą wodą, gotować, odcedzić;
  2. Mięso i kości opłukać, następnie zalać wodą, posolić, ugotować wywar, po dogotowaniu dodać oczyszczoną włoszczyznę, pokrojoną na części, zrumienioną na płycie cebulę, wywar dogotować, odcedzić;
  3. Połączyć wywar z mięsa i z buraków, później dodać kiszony barszcz, zagotować, dodać ocet (albo kwasek cytrynowy), sól, cukier do smaku i roztarty czosnek;
  4. Z zagotowanego barszczu na koniec zebrać z powierzchni tłuszcz.
  5. Podawać na talerzach, lub w filiżankach.
  6. Do barszczu na talerzu podaje się uszka z różnorodnym nadzieniem, albo fasolę gotowaną osobno, lub ziemniaki.
  7. Barszcz czerwony czysty na rosole może być również osobnym daniem.
  8. Do barszczu w filiżankach podaje się różnego rodzaju paszteciki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x