PRZEPISYPrzetwory domowe

Salceson domowy – przepis

Domowy salceson należy do podrobów z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobówkrwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw.  Mięso poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. 

Salceson domowy składniki:

  • 2 kg głowa wieprzowa
  • 50 dag podbrzusze (z kością)
  • 20 dag skórki wieprzowe
  • 50 dag słonina świeża

Podroby:

  • serce,
  • płuca,
  • ozór,
  • żołądek wieprzowy

Przyprawy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag soli
  • majeranek,
  • ziele angielskie mielone,
  • pieprz naturalny mielony,
  • pieprz ziołowy,
  • gałka muszkatołowa

Salceson domowy przygotowanie:

      1. Głową wieprzową po dokładnym oczyszczeniu i opaleniu opłukać i przerąbać na mniejsze kawałki, gdyż wówczas łatwiej ją ugotować w niedużej ilości wody.
      2. Do garnka z wodą włożyć słoninę, serce, ozór, płucka i skóry wieprzowe, gotować lekko osolone.  
      3. Gdy mięso jest już półmiękkie wyjąć z wywaru najpierw słoninę, którą następnie kroimy po wystudzeniu w grubą kostkę.
      4. Mięso i podroby gotować dalej prawie do miękkości, wyjmując systematycznie najbardziej miękkie kawałki.
      5. Po wyjęciu mięsa i przecedzeniu wywaru (powinno być go około 1 litra) należy go schłodzić.
      6. Wystudzony ozór pokroić w kostkę o wielkości podobnej do słoniny. Pozostałe mięso i podroby pokroić w cienkie plastry, skórki wieprzowe w paski.
      7. Wszystkie rozdrobnione składniki połączyć razem mieszają w misce, przyprawić do smaku odpowiednią ilością przypraw i roztartym z solą czosnkiem, wlać przestudzony rosół i dokładnie wymieszać.
      8. Żołądek wieprzowy wyszorować dokładnie przy użyciu szczotki, umyć pod bieżącą wodą i sparzyć we wrzątku.
      9. Przygotowaną masą nadziewać żołądek, tak aby pozostało w nim około ⅓ wolnej przestrzeni. Zawiązać go sznurkiem kuchennym i włożyć do naczynia z gorącą wodą, po czym ogrzewać powoli bez przykrywania do zagotowania, po czym gotować jeszcze przez godzinę.
    Po ugotowaniu wyjąć, spłukać zimną wodą, zawinąć w czystą, lnianą lub płócienną ściereczkę i ułożyć na drewnianej desce. Na wierzchu położyć drugą deskę i obciążyć dużym kamieniem lub metalowym ciężarkiem. Salceson powinien być prasowany przez 12—14 godzin.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
5 1 głos
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x