Salceson domowy – przepis
Domowy salceson należy do podrobów z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów, krwi, okrawków mięsa, skórek i przypraw. Mięso poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia.
Salceson domowy składniki:
- 2 kg głowa wieprzowa
- 50 dag podbrzusze (z kością)
- 20 dag skórki wieprzowe
- 50 dag słonina świeża
Podroby:
- serce,
- płuca,
- ozór,
- żołądek wieprzowy
Przyprawy:
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag soli
- majeranek,
- ziele angielskie mielone,
- pieprz naturalny mielony,
- pieprz ziołowy,
- gałka muszkatołowa
Salceson domowy przygotowanie:
-
-
- Głową wieprzową po dokładnym oczyszczeniu i opaleniu opłukać i przerąbać na mniejsze kawałki, gdyż wówczas łatwiej ją ugotować w niedużej ilości wody.
- Do garnka z wodą włożyć słoninę, serce, ozór, płucka i skóry wieprzowe, gotować lekko osolone.
- Gdy mięso jest już półmiękkie wyjąć z wywaru najpierw słoninę, którą następnie kroimy po wystudzeniu w grubą kostkę.
- Mięso i podroby gotować dalej prawie do miękkości, wyjmując systematycznie najbardziej miękkie kawałki.
- Po wyjęciu mięsa i przecedzeniu wywaru (powinno być go około 1 litra) należy go schłodzić.
- Wystudzony ozór pokroić w kostkę o wielkości podobnej do słoniny. Pozostałe mięso i podroby pokroić w cienkie plastry, skórki wieprzowe w paski.
- Wszystkie rozdrobnione składniki połączyć razem mieszają w misce, przyprawić do smaku odpowiednią ilością przypraw i roztartym z solą czosnkiem, wlać przestudzony rosół i dokładnie wymieszać.
- Żołądek wieprzowy wyszorować dokładnie przy użyciu szczotki, umyć pod bieżącą wodą i sparzyć we wrzątku.
- Przygotowaną masą nadziewać żołądek, tak aby pozostało w nim około ⅓ wolnej przestrzeni. Zawiązać go sznurkiem kuchennym i włożyć do naczynia z gorącą wodą, po czym ogrzewać powoli bez przykrywania do zagotowania, po czym gotować jeszcze przez godzinę.
-
- Po ugotowaniu wyjąć, spłukać zimną wodą, zawinąć w czystą, lnianą lub płócienną ściereczkę i ułożyć na drewnianej desce. Na wierzchu położyć drugą deskę i obciążyć dużym kamieniem lub metalowym ciężarkiem. Salceson powinien być prasowany przez 12—14 godzin.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]