Salsefia z wody szparag zimowy
Salsefia z wody
zawiera dużo potasu, skrobi, żelaza, magnezu, fosforu, witaminy A, B1, B2, C, E i soli mineralnych. Polecana chorym na cukrzycę. Zawiera potrzebną do rozwoju dobrych bakterii w jelitach inulinę, dlatego osoby z problemami trawiennymi powinny ją spożywać.
Składniki:
- 80 dag salcefii,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 2 dag tartej bułki,
- ocet, sól, cukier,
Przygotowanie:
- Salsefię – grube korzonki – wyszorować, opłukać, oskrobać, wrzucać do wody zakwaszonej octem.
- Zalać wrzącą, osoloną i lekko ocukrzoną wodą, gotować do miękkości pod przykryciem na silnym ogniu, odcedzić, osączyć.
- Wyłożyć na salaterkę, polać stopionym masłem, zmieszać ze zrumienioną tartą bułką.
- Podawać jako dodatek do mięsa z sosami.
- Salsefia z wody może być zapiekana lub użyta do przyrządzania sałatek.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]