Śledzie marynowane po żydowsku
Śledzie marynowane po żydowsku
Składniki:
- 1,60 kg śledzi solonych,
- 30 dag cebuli,
- 10 dag cytryny,
- 25 dag octu,
- 25 dag cukru,
- liść laurowy,
- pieprz do smaku,
Przygotowanie:
- Śledzie opłukać, odciąć głowy, płetwy i wąski pasek powłoki brzusznej, wypatroszyć, pozostawiając mlecze.
- Tak przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na około 24 godziny.
- Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć, wyjąć kręgosłupy.
- Oczyszczone śledzie pokroić na niewielkie kawałki.
- Cytrynę umyć, sparzyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w plastry.
- Śledzie ułożyć w słoju przekładając cebulą i cytryną.
- Pół litra wody zagotować z octem, cukrem i przyprawami, wystudzić.
- Mlecz rozetrzeć z niewielką ilością cukru, przetrzeć przez sitko, wymieszać z przestudzoną zalewą.
- Śledzie marynowane po żydowsku zalać zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]