Śledzie po żydowsku
Śledzie po żydowsku
Śledzie są obowiązkowym daniem, przystawką na wigilijnym stole. Również przy okazji okolicznościowych przyjęć podaje się często śledzie po żydowsku, specyficznie doprawione, bardzo smaczne.
Składniki:
- filety śledziowe,
- mleko,
- 1 pomarańcza,
- 3 mandarynki,
- 1 winne jabłko,
- 1 kiszony ogórek,
- 1 cebula,
- 3—4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- cukier,
- pieprz,
- sól,
Przygotowanie:
- Śledzie na kilka godzin namoczyć w mleku.
- Wyjąć z mleka, pokroić w dzwonka.
- Mandarynki, pomarańczę, jabłko, cebulę i ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.
- Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać po wierzchu sosem i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]