Śniadanie
Śniadanie.
Pierwszy posiłek dnia jest w odczuciu traktowany bardzo różnie. Są osoby, które już o siódmej rano ze smakiem zjadają stek wołowy, a inne z kolei nic co ust nie biorą i odwracają oczy od małej kanapeczki.
Ja polecam o tej porze – najlepiej: dwie kromeczki pełnoziarnistego chleba na zakwasie z serem lub plastrem szynki i np pomidorem lub sałatą. W weekend polecić można dłuższe śniadanie, bo mamy czas na jego przyrządzenie i delektowanie się naszą domową kuchnią. Porządnie się można wyspać i zjeść coś co nam smakuje.
Ponieważ przerwa między śniadaniem a obiadem trwa często 4 – 5 godzin, pierwsze śniadanie powinno być wysokokaloryczne i pełnowartościowe. Z tego też względu dobrze jest podawać dzieciom na śniadanie zupy mleczne. Do tego pieczywo z masłem, dżemem oraz sezonowe dodatki, jak rzodkiewka, pomidory, ogórki, owoce, soki owocowe, szczypior, kompot. Poza tym dodatki białkowe w postaci twarogu, jaj, sera szynki itp.
Zamiast zup mlecznych możemy na zmianę podawać mleko albo kawę z mlekiem, kakao, herbatę. Do tego zwiększone ilości pieczywa (nie podajemy wtedy kaszy) z masłem i odpowiednimi dodatkami.
Przykładowe zestawienie śniadań:
- Kasza manna lub zacierki siekane na mleku,
- chleb Grahama z masłem i twarogiem
- ze szczypiorkiem lub twarogiem z dodatkiem tartej marchwi.
- Mleko z kawą,
- bułka z masłem i jajecznicą,
- rzodkiewka, pomidor lub owoce.
- Lub zrezygnuj z masła do śniadania.
- Odrobina masła do późniejszego, ciepłego posiłku doda mu smaku i sprawi nam większą przyjemność.
- Odrobina masła do późniejszego, ciepłego posiłku doda mu smaku i sprawi nam większą przyjemność.
- 2 kromki gruboziarnistego chleba, pieczonego na zakwasie,
- 30 g gotowanej lub pieczonej szynki,
- 20 g chudego żółtego sera (18%),
- sałata, pomidor, papryka, ogórek,
- 2 kromki gruboziarnistego chleba, pieczonego na zakwasie,
- ½ mielonego kotleta (z poprzedniego obiadu),
- 1 jajko na twardo
- sałata, pomidor, papryka, ogórek,