Sola nadziewana krewetkami i pieczarkami
Sola nadziewana krewetkami i pieczarkami
Sola, flądra – świetne ryby. Spróbujmy jak smakują nadziewane krewetkami i pieczarkami.
przepis na 4 porcje
Składniki:
- 50 ml + 2 łyżki sosu włoskiego do sałatek „WishBone”,
- ½ l (2 szklanki) drobno posiekanych pieczarek,
- ½ szklanki posiekanej dymki,
- 35 dag surowych krewetek średniej wielkości, oczyszczonych i posiekanych (grubo),
- 2 łyżki brandy lub sherry,
- ½ łyżeczki tymianku,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 2 pokruszone bułki świeże,
- 4 filety z soli lub flądry (ok. 70 dag),
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 205°C.
- Podgrzać w dużym rondlu 50 ml sosu włoskiego, przesmażyć pieczarki i dymkę na średnim ogniu przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać krewetki i dalej smażyć, ciągle mieszając przez następne 2 minuty, aż krewetki się zaróżowią.
- Dolać brandy, dodać tymianek, sól, pieprz, następnie bułkę, wymieszać.
- Mieszankę krewetek z pieczarkami podzielić na cztery porcje, włożyć do dużego, płytkiego naczynia do pieczenia.
- Na każdą porcję położyć jeden filet, posmarować pozostałymi dwoma łyżkami sosu włoskiego.
- Sola nadziewana krewetkami – piec przez 10 minut, aż filety będą łatwo dzielić się na płatki.
- Posiekać posiekaną natką z pietruszki i papryką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]