Sos grzybowy
Sos grzybowy z suszonych grzybów
jest też doskonałym dodatkiem do wielu naszych potraw. Najlepiej przyrządzić go bowiem, kiedy gotujemy określoną potrawę, lecz można go również przetrzymać w lodówce, a nawet zamrozić. Nie straci także swego smaku.
Składniki:
- 2 – 3 dag grzybów suszonych,
- ⅛ śmietany,
- 3 dag mąki,
- sól,
Przygotowanie:
- Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, najpierw namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie i w tej samej wodzie ugotować.
- Wywar z grzybów natomiast odparować do ¼ l.
- Rozmieszać mąkę z zimnym wywarem z grzybów, dodać drobno posiekane grzyby, osolić, zagotować.
- Sos grzybowy połączyć ze śmietaną.
- Można dodać szczyptę pieprzu i 1 – 2 dag masła.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]