PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Tort kruchy z masą czekoladową

Tort Kruchy z Masą Czekoladową


ciasto:

Składniki:

  • 30 dag mąki krupczatki,
  • 20 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 10 dag orzechów laskowych,
  • 4 surowe żółtka,
  • 10 dag orzechów laskowych do posypania,

masa czekoladowa:

  • 20 dag masła,
  • 20 dag margaryny,
  • 6 dag kakao,
  • 30 dag cukru,
  • ⅛ l mleka,
  • 5 jaj,
  • 1 kieliszek kawy,
  • 1 kieliszek spirytusu,

tort kruchy z masą czekoladową – przygotowanie:

  1. Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek surowych i zmielonych orzechów laskowych przyrządzić kruche ciasto.
  2. Upiec w tortownicy 4 – 5 równych krążków, zdjąć z blachy, ułożyć na stolnicy, ostudzić.
  3. Przyrządzić masę czekoladową, dodając kieliszek mocnego naparu kawy, 10 dag lekko zrumienionych w piekarniku orzechów laskowych, wyjąć, włożyć do ściereczki, pocierając obrać z łupin, przebrać i zmiażdżyć wałkiem na stolnicy.
  4. Krążki ciasta przekładać masą czekoladową oraz przykryć nią wierzch i boki.
  5. Boki obsypać orzechami.
  6. Wyciąć krążek papieru z otworami odpowiedni do wielkości tortu, a w nim 4 liście klonu.
  7. Krążek papieru z otworami ułożyć ostrożnie na torcie (masa musi być dobrze wystudzona), w otwory wsypać zmiażdżone orzechy.
  8. Zdjąć ostrożnie papier.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x