Potrawy wielkanocne
Potrawy Wielkanocne.
Wielkanoc to najstarsze i obok Bożego Narodzenia najbardziej ulubione święto chrześcijańskie. To święto ruchome – wypada pomiędzy 22 marca a 25 kwietnia. Tydzień w którym wypada Niedziela Wielkanocna to Wielki Tydzień. Święta wielkanocne w tradycji chrześcijańskiej upamiętniają śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. To również symboliczne nadejście wiosny po długiej zimie. To czas wiosennych porządków i przygotowania do odrodzenia się całej przyrody, święto odradzającego się życia.
Z Wielkanocą wiąże się zwyczaj dzielenia się jajkiem i zwyczaj zdobienia jajek (pisanki, kraszanki). Zdobienie jaj to nie tylko chrześcijańska tradycja, to stary zwyczaj znany starożytnym Persom, Chińczykom i Fenicjanom. Znane są słowiańskie pisanki pochodzące z X wieku, ale prawdopodobnie zwyczaj ten był jeszcze starszy.
Drugi dzień świat, Lany Poniedziałek, inaczej Śmigus Dyngus to również tradycja przeniesiona jeszcze z czasów pogańskich, symboliczne oblewanie się woda, symbolizuje oczyszczenie się z zimowych chorób i zła, przejście do nowego okresu wolnego od negatywnego wpływu zimy.
Potrawy Wielkanocne.
Wielkanocne mazurki.
Świąteczne strucle (strudle).
Wielkanocne jaja.
Baby wielkanocne.
Pasztet na Wielkanoc.
Śledziki.
Uwielbiam jagnięcinę i zawsze na Wielkanoc staram się przygotowywać to mięsko. Mieszkam w Krakowie i tu akurat jest sklep Gugulski -pan jest hodowcą jagnięciny, więc od niego kupuję bezpośrednio. Mięso jest smaczne, kruche i soczyste.
Na Wielkanoc – baranek nie tylko w koszyczku. Proponuję kilka przepisów z jagnięciny. Smacznego. 🙂