Pasztet wegetarian
Pasztet wegetarian.
Zdaniem amerykańskiego dietetyka dr. J.D’Adamo zasadniczy wpływ na metabolizm ma mianowicie grupa krwi. Od niej zależy np. ilość soków żołądkowych i zdolność do trawienia określonych pokarmów, dlatego też ludzie różnie na nie reagują. Jeśli będziesz jeść to, co twój organizm trawi bez trudu, to owszem, przyspieszysz przemianę materii i spalanie tłuszczu.
Składniki:
- ½ kg grzybów (pieczarki, lub inne) – mogą też być suszone, ugotowane albo soja czy soczewica,
- 2 – 3 cebule,
- 2 jaja,
- 1 bułka czerstwa,
- tarta bułka,
- tłuszcz,
- 1 pietruszka ugotowana,
- sól,
Przygotowanie:
- Pieczarki wpierw zetrzeć na tarce.
- W przypadku innych grzybków należy je ugotować, odcedzić, i zemleć.
- Natomiast soję lub soczewicę ugotować jak zwykle, dodając szczyptę kwasku.
- Następnie cebule posiekać, a potem podsmażyć na oleju i dusić 15 -20 minut razem z pieczarkami.
- Jeśli dajemy inne grzyby, soję lub soczewicę to razem z usmażoną cebulą i ugotowaną pietruszką przemielić przez maszynkę, a potem smażymy na patelni odparowując nadmiar wody.
- Gdy masa lekko przestygnie, dodać soli i pieprzu oraz żółtka i tyle bułki tartej, aby masa była gęstawa.
- Na koniec wymieszać ją delikatnie z ubitą pianą i włożyć do blachy keksowej wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
- Pasztet wegetarian zapiekać około 30 minut w nagrzanym piekarniku.
- Wiele osób woli ten pasztet od wędliny.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]