Mięso - potrawyObiadPRZEPISYSosy

Sos maderowy

Sos Maderowy


Składniki:

  • 4 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ – ⅓ l rosołu,
  • 2 dag koncentratu pomidorowego,
  • 2 dag musztardy,
  • 2­ kieliszki wina „madera
  • 2 kostki przyprawy do zup,
  • sól, pieprz, cukier,

Przygotowanie:

    1. Mąkę zrumienić w piekarniku, zmieszać ze stopionym masłem, rozprowadzić rosołem (nawet z kostek przyprawy), dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, bulion z kury, zagotować.
    2. Połączyć z winem, przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem.
    3. Można dołożyć 2 dag masła.
    4. Sos ten pasuje do baraniny, pasztetów, polędwicy.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x