Dania główneMięso - potrawyObiadPrzystawki

Rolada z szynką i boczkiem

Rolada z szynką i boczkiem


Składniki:

  • 70 dag cielęciny z kością (łopatka)
    lub 60 dag bez kości z frykanda I,
  • 10 dag szynki gotowanej,
  • 5 dag boczku wędzonego,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 5 dag cebuli,
  • 5­ dag tłuszczu,
  • 5 dag musztardy,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól,
zrazy-zwijane-cielece
Zawijanie zrazików.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, wpierw wyjąć kości, obrać z powięzi, rozciąć wzdłuż włókien, tak aby powstał płaski prostokąt.
  2. Później pobić tłuczkiem zwilżonym wodą, osolić, naszpikować wędzonym i pokrojonym w słupki boczkiem, posmarować cienko musztardą, pokryć plastrami szynki.
  3. Mięso następnie zwinąć mocno w rulon, starannie owiązać sparzonym sznurkiem jak baleron, osolić, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
  4. Włożyć do rondla odpowiedniej wielkości, podlać ⅛ l wody, przykryć i dusić powoli do miękkości.
  5. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, później wraz z obraną, pokrojoną w talarki cebulą dodać do mięsa.
  6. Wyparowaną wodę w czasie duszenia uzupełniać.
  7. Gdy rolada z szynką i boczkiem jest miękka (uważać, aby nie przegotować, gdyż źle się kraje), wyjąć z rondla.
  8. Sos z jarzynami przetrzeć przez gęste sito, osolić do smaku, podprawić z mąką, zagotować, połączyć ze śmietaną.
  9. Z mięsa zdjąć sznurek.
  10. Na koniec pokroić roladę w skośne plastry o grubości 1 – 1½ cm, ułożyć na półmisku, oblać sosem, wstawić do gorącego piekarnika i zagrzać.

Podawać z pączkami z ziemniaków, ziemniakami purée, z makaronem (rurki), i sałatą lub inną surówką z warzyw.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x