Sos pieczarkowy z winem
Sos pieczarkowy z winem
Składniki:
- 15 dag pieczarek,
- 3 dag cebuli,
- 3 dag masła,
- 3 dag mąki,
- ¼ l rosołu,
- 1 ÷ 2 żółtka,
- 1 kieliszek białego wina,
- ⅛ l śmietanki,
- sól, ocet, pieprz,
Przygotowanie:
- Pieczarki oczyścić z ziemi i piasku, przyciąć trzony, opłukać, stare kapelusze obrać ze skórki.
- Pokroić w niezbyt cienkie paski.
- Obrać cebulę, posiekać drobno, dołożyć do pieczarek, dodać masło, dusić przez kwadrans.
- Gdy pieczarki są miękkie, podprawić mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem.
- Połączyć ze śmietanką i żółtkiem.
- Zamiast białego wina można dodać wino czerwone.
- Można przyrządzić bez żółtek i śmietanki.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]