Desery i napojeSosy

Sosy owocowe podprawiane mąką ziemniaczaną z wodą lub mlekiem

Sosy owocowe podprawiane mąką ziemniaczaną z wodą lub mlekiem


Sosy Owocowe

Sos z powideł śliwkowych.

Sos z powideł śliwkowych

Składniki:

  • 10 – 15 dag powideł,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • ¼ l mleka,
  • cynamon,
  • skórka cytrynowa,

Przygotowanie:

  1. Mąkę ziemniaczaną najpierw rozmieszać z mlekiem i powidłami, zagotować, dosłodzić do smaku, dodać tłuczony cynamon i skórkę z cytryny.

Sos z marmolady głogowej.

Sos z marmolady głogowej

Składniki:

  • 10 – 15 dag marmolady głogowej,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • ¼ l wody,
  • cukier,
  • 1 kieliszek wina owocowego lub czerwonego gronowego,

Przygotowanie:

  1. Wodę wpierw zmieszać z mąką ziemniaczaną i marmoladą, dodać cukier, wino, zagotować.

Sos morelowy.

Sos morelowy

Składniki:

  • 6 dag suszonych moreli lub 10 – 15 dag marmolady morelowej,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • ⅛ l śmietany,
  • cukier,

Przygotowanie:

  1. Morele suszone opłukać, najpierw namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować w tej samej wodzie.
  2. Sos przetrzeć, następnie zmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do smaku cukier i śmietanę, zagotować.

Sos­ z marmolady agrestowej.

Sos z marmolady agrestowej

Składniki:

  • 20 dag agrestu,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • 1 kieliszek wina owocowego lub czerwonego gronowego,

Przygotowanie:

  1. Agrest opłukać, zalać też niedużą ilością wrzącej wody, ugotować, przetrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną (rozmieszaną w 3 łyżkach wody), do smaku cukier, wino, zagotować.
  2. Sos można także połączyć z żółtkiem.

Oprócz cukru można również dodać wino owocowe lub czerwone albo przyrządzić sos z samych moreli.


Sos porzeczkowo – malinowy.

Sos porzeczkowo – malinowy

Składniki:

  • 15 dag porzeczek,
  • 10 dag malin,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • ⅛ l śmietanki,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,

Przygotowanie:

  1. Porzeczki i maliny przebrać, opłukać, najpierw zalać niedużą ilością wrzącej wody, zagotować.
  2. Później przetrzeć przez gęste sito.
  3. Część płynu ostudzić, zmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć zresztą płynu, następnie dodać cukier, zagotować, wymieszać ze śmietaną.
  4. Sos można także połączyć z żółtkiem.

Sos z jabłek.

S­os z jabłek

Składniki:

  • 20 dag kwaśnych jabłek,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • skórka cytrynowa,
  • 1 kieliszek wina (niekoniecznie),

Przygotowanie:

  1. Umyte, pokrojone jabłka najpierw zalać wodą, ugotować, przetrzeć, dodać do smaku cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z 2 – 3 łyżkami wody), zagotować.
  2. Sosy owocowe podprawiane można przyrządzić również sos również bez wina.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x