Sosy owocowe podprawiane mąką ziemniaczaną z wodą lub mlekiem
Sosy owocowe podprawiane mąką ziemniaczaną z wodą lub mlekiem
Sosy Owocowe
Sos z powideł śliwkowych.
Sos z powideł śliwkowych
Składniki:
- 10 – 15 dag powideł,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- ¼ l mleka,
- cynamon,
- skórka cytrynowa,
Przygotowanie:
- Mąkę ziemniaczaną najpierw rozmieszać z mlekiem i powidłami, zagotować, dosłodzić do smaku, dodać tłuczony cynamon i skórkę z cytryny.
Sos z marmolady głogowej.
Sos z marmolady głogowej
Składniki:
- 10 – 15 dag marmolady głogowej,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- ¼ l wody,
- cukier,
- 1 kieliszek wina owocowego lub czerwonego gronowego,
Przygotowanie:
- Wodę wpierw zmieszać z mąką ziemniaczaną i marmoladą, dodać cukier, wino, zagotować.
Sos morelowy.
Sos morelowy
Składniki:
- 6 dag suszonych moreli lub 10 – 15 dag marmolady morelowej,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- ⅛ l śmietany,
- cukier,
Przygotowanie:
- Morele suszone opłukać, najpierw namoczyć na kilka godzin w wodzie, ugotować w tej samej wodzie.
- Sos przetrzeć, następnie zmieszać z mąką ziemniaczaną, dodać do smaku cukier i śmietanę, zagotować.
Sos z marmolady agrestowej.
Sos z marmolady agrestowej
Składniki:
- 20 dag agrestu,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 6 – 8 dag cukru,
- 1 kieliszek wina owocowego lub czerwonego gronowego,
Przygotowanie:
- Agrest opłukać, zalać też niedużą ilością wrzącej wody, ugotować, przetrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną (rozmieszaną w 3 łyżkach wody), do smaku cukier, wino, zagotować.
- Sos można także połączyć z żółtkiem.
Oprócz cukru można również dodać wino owocowe lub czerwone albo przyrządzić sos z samych moreli.
Sos porzeczkowo – malinowy.
Sos porzeczkowo – malinowy
Składniki:
- 15 dag porzeczek,
- 10 dag malin,
- 6 – 8 dag cukru,
- ⅛ l śmietanki,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
Przygotowanie:
- Porzeczki i maliny przebrać, opłukać, najpierw zalać niedużą ilością wrzącej wody, zagotować.
- Później przetrzeć przez gęste sito.
- Część płynu ostudzić, zmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć zresztą płynu, następnie dodać cukier, zagotować, wymieszać ze śmietaną.
- Sos można także połączyć z żółtkiem.
Sos z jabłek.
Sos z jabłek
Składniki:
- 20 dag kwaśnych jabłek,
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 6 – 8 dag cukru,
- skórka cytrynowa,
- 1 kieliszek wina (niekoniecznie),
Przygotowanie:
- Umyte, pokrojone jabłka najpierw zalać wodą, ugotować, przetrzeć, dodać do smaku cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z 2 – 3 łyżkami wody), zagotować.
- Sosy owocowe podprawiane można przyrządzić również sos również bez wina.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]