Dania główneObiadSosy

Sos pieczarkowy z winem

Sos pieczarkowy z winem


Składniki:

  • 15 dag pieczarek,
  • 3 dag cebuli,
  • 3­ dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ l rosołu,
  • 1 ÷ 2 żółtka,
  • 1 kieliszek białego wina,
  • ⅛ l śmietanki,
  • sól, ocet, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyścić z ziemi i piasku, przyciąć trzony, opłukać, stare kapelusze obrać ze skórki.
  2. Pokroić w niezbyt cienkie paski.
  3. Obrać cebulę, posiekać drobno, dołożyć do pieczarek, dodać masło, dusić przez kwadrans.
  4. Gdy pieczarki są miękkie, podprawić mąką, rozprowadzić rosołem, zagotować, przyprawić solą, octem, winem i pieprzem.
  5. Połączyć ze śmietanką i żółtkiem.
  6. Zamiast białego wina można dodać wino czerwone.
  7. Można przyrządzić bez żółtek i śmietanki.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x