Dania główneMięso - potrawySosy

Sos grzybowy II

 

Sos grzybowy II

Sos grzybowy


Składniki:

  • 2 – 3 dkg grzybów suszonych,
  • 3 dkg cebuli,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • ⅓ l wywaru z grzybów,
  • sól, pieprz,

Sos grzybowy II

Przygotowanie:

  1. Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na kilka godzin w wodzie przegotowanej, ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, odcedzić, drobno pokroić i posiekać.
  2. Cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę dodać do stopionego tłuszczu, udusić, dodać zrumienioną w piekarniku mąkę, zasmażyć.
  3. Rozprowadzić wywarem z grzybów.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, włożyć posiekane grzyby, zagotować.
  5. Można dodać łyżeczkę masła i „kostkę rosołową”.
  6. Sos grzybowy stosuje się do sztuki mięsa, potraw jarskich, zrazów mielonych, zrazów nelsońskich.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x