Sos vinaigrette winegret
Sos Vinaigrette.
Jest to jeden z podstawowych sosów faktycznie używanych w kuchni. Ma też wiele odmian i wiele wersji. Podajemy tymczasem przepis na jeden z nich.
Składniki:
- 1 surowe żółtko,
- ⅛ l czerwonego wina,
- 1 – 2 łyżki siekanego szczypiorku lub cebuli szalotki,
- kilka listów bazylii,
- 3 – 3 dag musztardy,
- sól, cukier, ocet, pieprz,
Przygotowanie:
- Przyrządzić wpierw sos majonezowy z oleju i żółtka,
- potem dodać bazylię utartą w moździerzu,
- siekany szczypiorek lub drobną cebulę szalotkę,
- rozrzedzić czerwonym winem,
- przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą, pieprzem, jeśli trzeba – octem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]