Dania główneMięso - potrawyObiad

Stek barani (sauté)

Stek Barani (Sauté)


Składniki:

  • 80 dag mięsa z udźca z kością,
  • 2 dag mąki,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z podwięzi tłuszczu, pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki, każdy pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) z obu stron i uformować z nich 4 owalne płaty grubości około 1 cm, pozostawić je przynajmniej na godzinę.
  2. Każdy płat natrzeć roztartym z solą czosnkiem i oprószyć mąką.
  3. Rozgrzać silnie tłuszcz i smażyć na ostrym ogniu z 2 stron, najwyżej dwa steki naraz, na patelni średniej wielkości.
  4. Mięso wewnątrz powinno pozostać różowe, a na wierzchu posiadać silnie zrumienioną skórkę.
  5. Stek barani (sauté) ułożyć na podłużnym półmisku.
  6. Podawać z ziemniakami – frytkami albo purée, z garniturem z jarzyn (fasolka szparagowa, brukselka lub kalafior) i sałatą albo surówką.
  7. Potrawę tę można przyrządzić również na opiekaczu.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x