Stek barani (sauté)
Stek Barani (Sauté)
Składniki:
- 80 dag mięsa z udźca z kością,
- 2 dag mąki,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 – 2 ząbki czosnku,
- sól,
Przygotowanie:
- Mięso opłukać, obrać z podwięzi tłuszczu, pokroić w poprzek włókien na 4 kawałki, każdy pobić tłuczkiem (zwilżonym wodą) z obu stron i uformować z nich 4 owalne płaty grubości około 1 cm, pozostawić je przynajmniej na godzinę.
- Każdy płat natrzeć roztartym z solą czosnkiem i oprószyć mąką.
- Rozgrzać silnie tłuszcz i smażyć na ostrym ogniu z 2 stron, najwyżej dwa steki naraz, na patelni średniej wielkości.
- Mięso wewnątrz powinno pozostać różowe, a na wierzchu posiadać silnie zrumienioną skórkę.
- Stek barani (sauté) ułożyć na podłużnym półmisku.
- Podawać z ziemniakami – frytkami albo purée, z garniturem z jarzyn (fasolka szparagowa, brukselka lub kalafior) i sałatą albo surówką.
- Potrawę tę można przyrządzić również na opiekaczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]