Strucla drożdżowa z makiem II makownik
«Strucla drożdżowa z makiem» –
inaczej makownik lub strudel, świąteczne ciasto pieczone na Wielkanoc, Boże Narodzenie, a także na inne święta i okazje. Ciasto dość proste, choć wymagające nieco zaangażowania. Ale efekt jest godny naszej pracy. Faktem jest że będą się tym zajadać. Podziel się też przepisem z przyjaciółmi.
Makownik świąteczny różni się od “powszedniego” nie tylko tym, że warstwy ciasta są cieniutkie, a warstwy maku grubsze, ale również i tym, że farsz z masy makowej przyrządzany jest z iście staropolską hojnością, bardzo daleką od oszczędności.
Do wyboru mamy właściwie dwa rodzaje ciasta: drożdżowe oraz krucho-drożdżowe. Oba są doskonałe, choć tylko w nieznacznym stopniu przyczyniają się do urody smakowej świątecznego makownika. Ciasto drożdżowo-kruche ma tą wielką zaletę, że przygotowanie go trwa bardzo krótko, jest proste a zwłaszcza nie wymaga długotrwałego mieszania. Można go też użyć, podobnie jak drożdżowego, na różne rolady o przekładańce.
Składniki:
ciasto:
- 1 kg mąki,
- ½ l mleka,
- 8 dag drożdży,
- 6 – 7 żółtek,
- ¼ kg tłuszczu,
- 30 – 35 dag cukru,
- wanilia,
- tłuszcz do smarowania formy,
- 1 jajko do smarowania ciasta,
masa makowa:
- ½ kg maku,
- ¼ kg cukru,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 4 łyżki miodu,
- 5 dag rodzynek,
- 5 dag skórki pomarańczowej,
- 5 dag orzechów lub migdałów,
- wanilia,
- 2 białka,
Przygotowanie:
- Upiec ciasto według przepisu «Strucla drożdżowa z makiem I» i przygotować masę makową.