Syrop 1-2-3-4-5 stopnia
Syrop 1-2-3-4-5 stopnia
Karmel, syrop cukierniczy 1-2-3-4-5 stopnia. Jak zrobić.
Syrop 1-go stopnia
Składniki:
- 30 dkg cukru
- ½ l wody
- skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Przygotowanie:
- Zagotować cukier z wodą.
- Używać do komponentów i nasączania krążków tortowych.
Syrop 2-go stopnia
Składniki:
- 30 dkg cukru
- ⅛ l wody
- ½ łyżki octu 6%
Przygotowanie:
- Z wrzącej wody, cukru i octu ugotować syrop „do nitki”.
- Używa się do lukrów i konfitur.
Syrop 3-go stopnia
Składniki:
- 30 dkg cukru
- ⅛ l wody
- ½ łyżki octu 6%
Przygotowanie:
- Przyrządzić syrop tak jak syrop 2 stopnia, gotować do takiej gęstości, aby próba dała „piórka”.
- Używa się go do zaparzania piany, przyrządzania nugatów i pomadek.
Syrop 4-go stopnia
Składniki:
- 30 dkg cukru
- ⅛ l wody
Przygotowanie:
- Przyrządzić syrop tak jak syrop 2 stopnia.
- Kropla syropu spuszczona do szklanki z zimna wodą jest twarda i nie rozlewa się.
- Używa się do robienia karmelków
Syrop 5-go stopnia
Składniki:
- 3 dkg cukru
- ⅛ l wody
Przygotowanie:
- Cukier na patelni zrumienić na karmel, wlać ⅛ l wrzącej wody, zagotować, ostudzić, zlać do butelki.
- Używać do barwienia mas, lukrów, piany i sosów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]