Ciasto potrawyPRZEPISYWyroby cukiernicze

Syrop 1-2-3-4-5 stopnia

Syrop 1-2-3-4-5 stopnia

Karmel, syrop cukierniczy 1-2-3-4-5 stopnia. Jak zrobić.

syrop

Syrop 1-go stopnia
Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zagotować cukier z wodą.
  2. Używać do komponentów i nasączania krążków tortowych.
Syrop 2-go stopnia
Składniki:

  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu 6%

Przygotowanie:

  1. Z wrzącej wody, cukru i octu ugotować syrop „do nitki”.
  2. Używa się do lukrów i konfitur.
Syrop 3-go stopnia
Składniki:

  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody
  • ½ łyżki octu 6%

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić syrop tak jak syrop 2 stopnia, gotować do takiej gęstości, aby próba dała „piórka”.
  2. Używa się go do zaparzania piany, przyrządzania nugatów i pomadek.
Syrop 4-go stopnia
Składniki:

  • 30 dkg cukru
  • ⅛ l wody

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić syrop tak jak syrop 2 stopnia.
  2. Kropla syropu spuszczona do szklanki z zimna wodą jest twarda i nie rozlewa się.
  3. Używa się do robienia karmelków
Syrop 5-go stopnia
Składniki:

  • 3 dkg cukru
  • ⅛ l wody

Przygotowanie:

  1. Cukier na patelni zrumienić na karmel, wlać ⅛ l wrzącej wody, zagotować, ostudzić, zlać do butelki.
  2. Używać do barwienia mas, lukrów, piany i sosów.
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 3]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x